Acne en Voeding; is er een relatie?

Als je deze website leest hecht je ongetwijfeld waarde aan gezondheid in combinatie met een mooie en frisse huid. Als daar iets niet echt bij past dan zijn dat meeëters, comedo’s, pustels of gewoon acne. Terwijl zo’n 85% van de mensen er ooit vroeg of laat mee te maken krijgt. We willen een foutloze huid die straalt en daar willen we ook best wel wat voor doen. Maar wat? Artsen en dermatologen beweren immers dat voeding er niets mee te maken heeft. Daarna schrijven ze krachtige medicijnen voor, zoals antibiotica of isotretinoïne (zoals Roaccutane, Amnesteem, Claravis, …). Ook wordt de Diane-pil bij meisjes en vrouwen voorgeschreven. Maar is dit wel de oplossing voor huidverbetering? Wil jij er je darmen voor op het spel zetten? isotretionin, acne, puistjes, bijwerkingen Dat volgt dan meestal op allerlei uitwendige antibiotica-zalven of andere behandelingen. Antibiotica is natuurlijk geen aanrader voor uw darmflora, de bacteriën in uw darm zullen zwaar lijden onder deze behandeling. Maar isotretinoïne kan ook een aantal zeer vervelende bijwerkingen hebben. Je mag als vrouw bijvoorbeeld onder geen enkele omstandigheid zwanger worden. Je kunt extreem gevoelig worden voor zonlicht, nachtblindheid ontwikkelen, leveraandoeningen, korsten op je lippen krijgen, zware darmbeschadigingen oplopen (Crohn, Ulcerative Colitis) tot aan het operatief moeten verwijderen van de dikke darm, gevolgd door een stoma), nierfalen en er zijn tal van zelfmoordpogingen vastgesteld bij gebruikers. Noem dit medicijn maar het uiterste en laatste redmiddel. Of zijn er nog andere opties? Heeft voeding nu werkelijk geen invloed? Of zou een echte gezonde keuze bij de supermarkt toch een verschil kunnen maken?

Ook gebruik van de Dianepil, als middel tegen acne, kent tal van bijwerkingen, maar vooral heel veel restricties wanneer je hem niet mag gebruiken. Voor iedereen met een risico op vaatwandaandoeningen, leverproblemen, diabetesrisico, erfelijke aanleg tot trombose, onverklaarbare vaginale bloedingen en nog tal van punten geldt deze restrictie. De lijst van mogelijke bijwerkingen is te lang voor dit artikel, dus zie dit als een serieuze waarschuwing. Voor een effect moet je overigens vele maanden geduld hebben. Welke voedingsaspecten spelen de belangrijkste rol?

melk, acne, puistjes, igf-1De grootste boosdoeners, volgens de gepubliceerde studies, zijn melk en graanproducten of andere koolhydraten met een hoge glycemische index. Dat wil zeggen, voeding en dranken waarvan je bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat. Daaronder vallen alle frisdranken, energy drinks, vruchtensappen en zelfs VitaminWater. Die laatste is niets meer dan een flesje suikerwater met een minimale hoeveelheid vitamines. De misleiding rondom dit soort producten is gigantisch. Zo bevat het “maar” 24 gram suiker per flesje. Daarbij een paar vitamines waarvan de dosering een raadsel is. Bij het kopje: “Maximaal” wordt uitgelegd dat je VitaminWater niet zomaar kunt over doseren. Het is dus ongevaarlijk. Een mens moet immers, volgens hun claim, 2 liter water drinken. Je krijgt dan bij VitaminWater “slechts” 380 Kcal binnen terwijl een normaal dieet 2000 Kcal mag bevatten. Maar dat betekent wel bijna 100 gram puur suiker (ongeveer 20 klontjes)!!! En dat dan in plaats van schoon water wat geen enkele calorie bevat. Suggereren dat VitaminWater een goed alternatief is voor water is daarmee ernstig bedrog. Tenzij je zit te wachten op acne, rotte tanden, overgewicht en diabetes…

witte rijst, fast food, acne Graanproducten worden door ongeveer iedereen gebruikt. Alhoewel volkoren producten wel vezels bevatten is die hoeveelheid erg weinig. Aten we enkele generaties geleden (voor het fastfood tijdperk) tot wel 300 gram vezels per dag, sommigen onder ons komen nu niet verder dan 10 gram, terwijl 40 gram toch wel een minimum is. Groentes en fruit bevatten veel meer vezels dan granen. Bedenkt daarbij dat tarwe (maar ook soja en maïs) in heel veel voedingsmiddelen verwerkt zit. Al deze geraffineerde producten zijn gestript van hun vezels om ze snel en gemakkelijk te kunnen bereiden. Witte rijst staat met minder dan 10 minuten op tafel, wilde rijst kan wel een uur duren. De calorische waarde is ongeveer gelijk  maar de samenstelling is totaal anders. Al die extra vezels zorgen voor een veel betere verzadiging en darmvulling. Als we meer ontlasting produceren gaan we vaker naar het toilet. Zo worden veel sneller de afvalstoffen afgevoerd waardoor de darmwand minder wordt aangetast door vrije radicalen of andere belastende stoffen. Maar de vezels zijn ook rijk aan mineralen en vitamines. Vooral vitamines A en C komen veel voor in vezels, naast de B-complex , calcium, magnesium, ijzer en andere nuttige nutriënten. Maar dan wel in de natuurlijke vorm! Vitamine A is uitstekend om acne te bestrijden, als het maar geen synthetische versie is. (De werking van Roaccutane berust juist op de synthetische vitamine A, met al z’n dramatische bijwerkingen.) Carotenen (er zijn wel 600 soorten) zijn uitstekende antioxidanten voor de huid, Bètacaroteen kan door het lichaam effectief worden omgezet tot vitamine A. Het grootste gedeelte hiervan wordt helaas tijdens het raffineren van producten verwijderd. Zo verarmen we onze voeding steeds verder omwille van het bereidingsgemak. Maar ja, wat eten we dan nog eigenlijk? En met welke gevolgen?

appels, fruit, vezels, acne, antioxidanten, huidverbeteringIn de schil, rijk aan vezels, zitten ook vaak andere krachtige antioxidanten. Perfect voor huidbescherming en huidverbetering maar dan moeten ze wel aanwezig zijn. Een ander belangrijk voordeel van vezels is dat ze ons beschermen tegen een te snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. De natuur moet doorgehad hebben dat koolhydraten zonder vezels geen verstandige voedingsbron zou zijn. Alle natuurvoeding waar glucose of fructose in voorkomt is rijk aan vezels, met uitzondering van honing. Drink je vruchtensap, dan blijven de suikers over, weliswaar met de nodige vitamines, maar zonder de vezels. Daarmee is het beter dan frisdrank, maar toch krijg je een lading suiker binnen, wat niet goed is voor je acne. Heel veel beter is het om bijvoorbeeld dagelijks 2 appels te eten, uiteraard met schil en al. Die ondersteunen ook nog eens je leverfunctie!

Eigenlijk zien we dit koolhydraatprobleem met heel veel voedingsbronnen. Ons lichaam is genetisch helemaal niet voorbereid op zoveel geraffineerde koolhydraten. Al die koolhydraten vergen massa’s insuline om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Al die extra insuline zorgt voor veel meer acne en insulineresistentie. De lever draait overuren om te detoxificeren en scheidt de overtollige stoffen af via de huid. Deze stoffen vormen dan weer een “perfecte” voedingsbodem voor bacteriën (Staphylococcus aureus en Propionibacterium acnes) die voor de nodige ontstekingen zorgen. Insuline heeft ook een effect op de androgenen (mannelijke hormonen) die voor overmatige talgproductie zorgen. Vaak zie je het gepaard gaan met typisch mannelijke haargroei bij meisjes, bijvoorbeeld kleine haartjes in het gezicht. Ook daartegen wordt de Dianepil ingezet maar met voeding en eventueel nutricosmetics kan het snel en zonder bijwerkingen worden gecorrigeerd.

bessen, huidverbetering, antioxidanten, acne, carotenenTegen acne, maar überhaupt gezond kunt u voeding nemen die van nature rijk is aan vitamine A/Bètacaroteen; Zoete aardappels, wortels, spinazie, alle bessensoorten zoals frambozen, bosbessen, bramen, gojibessen, etc, alle koolsoorten, nagenoeg al het fruit wat kleurrijk is. Een unieke plaats neemt rode palmolie in. Deze is te koop in (bij voorkeur) glazen potten en heeft een zeer hoog gehalte aan caroteen, naast tal van andere antioxidanten. Het voordeel; carotenen zijn vetoplosbaar en hebben dus vet nodig om geabsorbeerd te worden. Voeg gezonde vetten toe aan je salade of groentes, zoals olijfolie of een avocado en de absorptie van de antioxidanten kan wel 10 keer beter worden!

Gebruik geen agressieve middeltjes aan de buitenkant. Houd je gezicht schoon, liefst met natuurlijke zeep. Tea tree oil is zeer goed, doodt de bacteriën en zelfs demodex parasieten (die ook veelvuldig voorkomen bij rosacea). Eet gerust een of twee gekookte eieren in de ochtend, voorafgegaan door een appel, banaan of andere fruitsoort. Ook ananas is erg goed, maar wel rauw en niet uit blik. Gefermenteerde melkproducten zijn minder problematisch dan melk maar mijd ze in de beginfase. Eet veel vette vis, of vul je dieet aan met een rijke en hooggeconcentreerde visolie, als krachtige bron van ontstekingsremmende omega-3 vetzuren. Neem wel voldoende, want 1 gram doet helemaal niets. Witte vis, gebakken in olie is geen goede bron en kan je voorlopig beter mijden. Chocolade, vaak omschreven als een boosdoener kan heel goed zijn. Maar, echt alleen maar als het zeer puur is, bijvoorbeeld 85% cacoa, bitter smaakt, zonder toegevoegde suikers. Alle andere soorten zorgen juist voor meer acne. Als de chocolade niet bitter smaakt, dan zijn de nuttige polyfenolen (super-antioxidanten) verwijderd en daarmee alle voordelen. Melk- of witte chocolade is totaal nutteloos en zal eerder acne veroorzaken. Samengevat; weg met de snelle suikers en melkproducten, je huid niet overmatig reinigen, zeker niet met zeep.Dit bericht is geplaatst in Alles over vetten, huidverbetering, Toxische stoffen voor ons lichaam en tagged als , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink . Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

151 Reacties

 1. Beste Erik,
  Nog maar net ben ik geattendeerd op jou blog en je komt gelijk met een onderwerp dat me heel erg aanspreekt. Ik kom in mijn praktijk veel jongeren tegen met acne en ik behandel ze succesvol volgens traditioneel Chinese methode. Naast de behandeling krijgen ze ook bovenstaande adviezen. Heerlijk dus om te zien dat er meer mensen zijn die op gezonde wijze alledaagse problemen willen aanpakken. Ik blijf je beslist volgen!

  lia pieterse
  26 okt 2010 17:41
  Permalink
 2. Erg interessant artikel! Ik heb zeker wat nieuws geleerd, en ga mijn eetpatroon ook deels aanpassen! Op advies van Irene Hilverda ben een week geleden begonnen met het slikken van de SkinClear pillen en heb ook de SkinMask gekocht.
  Ik hoop binnenkort ‘clear skin’ te hebben =)

  Juliette
  27 okt 2010 09:19
  Permalink
 3. Lia Pieterse, Graag zou ik wat meer willen weten over de succesvolle behandeling volgens traditioneel Chinese methode. Alvast bedankt!

  Coby
  27 okt 2010 15:30
  Permalink
 4. Hallo Coby en Lia,
  De doelstelling van dit forum is idd ook dat mensen onderling ervaringen uit kunnen wisselen. Dus prima initiatief! Ook ik ben benieuwd Lia, zie graag wat van je ervaringen verschijnen!

 5. Hallo,
  Bedankt voor deze heldere uitleg. Ik begrijp wat je allemaal beter wel of niet kan eten. Echter vind ik het soms best moeilijk toepassen. Heeft iemand ideeën voor de lunchbox van kinderen of pubers?

  Esther
  28 okt 2010 14:29
  Permalink
 6. Hallo Erik,
  Ik ben schoonheidsspecialiste en ik heb een vraag over een cliënte van mij. Het gaat niet over acne maar wel over de huid. Zij heeft ontzettend veel last van jeuk op haar schenen. Die krabt ze tot bloedens toe open. Ze doucht wel vrij veel maar niet altijd met detergantia. Ze smeert zich rot maar het helpt niet. Nu las ik in de body en beauty dat je ook via suppletie de barrièrefunctie van de huid kunt verbeteren. Denk je dat zij er baat bij zal hebben om hyaluronzuur, ceramiden, glucosamine en chondroitinesulfaat te gaan slikken. En zo ja waar kan zij die dan halen, zitten deze in een supplement of zijn dat allemaal aparte supplementen, en wanneer zou zij dan resultaat kunnen verwachten? Of heb je een ander beter voorstel?

  Marielle
  29 okt 2010 08:29
  Permalink
 7. Dag Erik,
  Ik eet geen vlees, en nu kwam ik het bericht tegen dat er een carnitine tekort gaat ontstaan. Zijn hiervoor verantwoorde supplementen te verkrijgen??
  Vr.gr, Marjolet

  Marjolet
  30 okt 2010 07:18
  Permalink
 8. Hallo Mariëlle,
  Zodra de barrière van de huid niet in orde is, verliezen we meer vocht dan we graag willen, niet via de zweetklieren maar juist het zogenaamde transepidermale vochtverlies. Noem het maar uitwasemen. Hoe meer je zo verliest, hoe moeilijker het is om je huid goed gehydrateerd te houden. Hyaluronzuur, chondroïtine en glucosamine zijn zeer goed om het water in de lederhuid te binden. Maar het verlies is uitermate goed tegen te gaan door meer ceramiden in de epidermis. Die kan je smeren, dat werkt goed maar heeft een beperkte werking. Het toevoegen van ceramiden in een supplement blijkt 3 tot 4x zo effectief te zijn, overal op je huid, niet alleen daar waar je smeert. Het gaat vochtverlies tegen maar verbetert vooral het indringen van ongewenste organismen of chemische stoffen in de huid. Bij jeuk is er vaak sprake van eczeem waarbij er bepaalde schimmels in de opperhuidlagen zitten. Volgens wetenschappelijk onderzoek blijkt gebruik van ceramiden prima te werken tegen eczeem. Daarnaast versterken ze het effect van de vochtbinding in de dermis (lederhuid). Naar mijn weten levert LavieSage het meest complete product daarvoor, namelijk de HyaluroCera. Dit bevat alle door jouw genoemde stoffen in een hoogwerkzame dosering. Dit type nutricosmetics is overigens voor iedereen handig die in de winter een droge huid heeft. Doorgaans merk je binnen een maand effect. Dat is de tijd die nodig is om via de binnenzijde de ceramiden naar de opperhuid te laten migreren. Ze moeten immers worden afgeleverd aan de basaal cellenlaag via de bloedbaan. Daarna wordt dit vanzelf meegenomen richting de hoornlaag waar zich de grootste concentratie van ceramiden bevindt.

 9. Carnitine komt natuurlijk van het woord: “Carnis” wat vlees betekent. Dat stofje is inderdaad nodig voor bepaalde stofwisselingsprocessen. Het is raadzaam om niet te veel vlees te eten. Maar af en toe een stukje biologisch vlees is wel erg goed voor je. Niet alleen voor je carnitine maar ook voor je vitamine B12-gehalte. Gelukkig kunnen we zelf carnitine maken, vooral in de nieren. Daarvoor is lysine en methionine noodzakelijk, samen met vitamine C. Nu zijn dit ook weer aminozuren die vooral in dierlijke voeding voorkomen. Het zijn bovendien essentiële aminozuren, dus je moet ze eten, we kunnen ze niet zelf maken.
  Per dag hebben we zo’n 1,5 gram lysine nodig. Tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, haaruitval, spiermassaverlies, onvruchtbaarheid en nog veel meer. Vis is een uitstekende bron van lysine. Peulvruchten en granen ook maar die kunnen we beter niet te veel eten.
  Methionine is zowel uit dierlijk als uit plantaardige voeding te verkrijgen. Ook een supplement rijk aan MSM (MethylSulfonielMethaan) kan prima helpen.Voorbeelden zijn wederom vlees, vis, eieren, knoflook, uien, zaden, bonen en yoghurt. Voor de omzettingen is echter weer o.a. B12 noodzakelijk. Je ziet, het is een ingewikkeld verhaal om zonder dierlijke producten alles binnen te krijgen. Daarmee wil ik niet zeggen dat we iedere dag een hoop vlees moeten consumeren. Maar af en toe een verantwoord stukje vlees, samen met wat vis helpt een hoop. Als de industrie een verbod zou krijgen om ooit nog vis te mogen gebruiken als diervoeder dan was er genoeg vis om mensen te voeden zonder overbevissing. Maar de meeste vis wordt verwerkt tot vismeel als diervoeder. Alles in de netten wordt gewoon vernietigd. Zelfs gekweekte zalm wordt gevoerd met visproducten. Je hebt echter 5x meer vis nodig dan de zalm ooit zal opleveren. Veel dierenleed en verloren biomassa om niets anders dan commerciële belangen. Echter wij zijn de consumenten. Als we het stoppen te eten wordt het ook niet meer aangeboden. Het bewustzijn moet van ons komen, de industrie volgt alleen maar de centjes.

 10. Hallo Erik-Alexander,
  Afgelopen woensdag was ik op de ANBOS bijeenkomst in kasteel Heeze voor schoonheidsspecialisten. Ik vond het een erg interessante lezing die je gaf. Helaas was er geen gelegenheid om vragen te stellen. Je had het erover dat melk niet goed voor je is, ivm dat het de groei stimuleert en je er acne van kunt krijgen. Geldt dit ook voor soja melk, rijstemelk of biogarde yoghurt?
  Groeten Lillian Nelissen, Eindhoven

  Lillian Nelissen
  30 okt 2010 16:40
  Permalink
 11. Lia Pieterse en Erik, inmiddels weet ik het antwoord op mijn vraag (7 reacties geleden). Natuurlijk gewoon zoeken op internet :-) . Was het bewustzijn van iedereen maar zo eenvoudig te beïnvloeden dan zou de industrie ons wel moeten volgen.

  Coby
  30 okt 2010 19:43
  Permalink
 12. Beste Erik,
  De cliënten in mijn praktijk die serieus hun acne willen aanpakken en daarbij dus ook hun voedingspatroon onder de loupe nemen, lopen tegen veel dingen aan. Niet iedereen is gecharmeerd van eieren en avocado’s in de ochtend. En voor de lunch is brood vaak het makkelijkst, zeker voor scholieren. Ik adviseer dan vooral niet met zoet, vleeswaren of “plantaardige-olie-hapjes” te beleggen. Maar meer fruit en het liefst rauwkost erbij. Maar de meesten gaan echt niet met een bakje rauwkost lopen. Dat brood is dan toch best een probleem. Wat adviseer jij scholieren voor de lunch?
  Witte vis, gebakken in roomboter, is toch nog altijd beter dan een vette grillworst o.i.d.? En zijn niet-biologische eieren eigenlijk wel gezond?
  Het is een feit dat de meeste acne-cliënten teveel zoet, plantaardig vet of vlees eten. Daarom ben ik blij met deze site. Jij legt uit wat er in de fabrieksmatig bewerkte voeding gestopt wordt. En waarom die stoffen acne bevorderen. Voor de klant zijn dat echt eye-openers. De SkinClear van LavieSage is echt nodig om de lever van deze ballaststoffen te ontdoen. Ik ben zeer positief over de krachtige werking van dit supplement! En zo heeft de cliënt veel sneller resultaat dan wanneer ik alleen de buitenkant behandel.

  Marjolein
  1 nov 2010 22:27
  Permalink
 13. Beste Marjolein,
  natuurlijk is het lastig om opeens je voedingspatroon om te gooien. Het is er jarenlang ingeslepen en dat haal je er niet zomaar uit. Terwijl overigens een groot gedeelte van de wereld nooit of zelden brood eet.
  Belangrijk is het om het langzaam aan te pakken. Anders protesteren je darmen en krijg je nog meer tegenwerking. Wat kan werken is stukje bij beetje boterhammetjes in te wisselen in iets anders. Vervang de eerste door bijvoorbeeld een banaan. De tweede door een appel. Een stuk kipfilet kan ook koud mee naar school. Een broodje met rauwkost en tonijn krijgen de meeste ook wel weg. Maar Nederlanders eten nu eenmaal graag hem hammetjes terwijl ze in Japan prachtige lunchboxen hebben waar complete maaltijden in kunnen. Kijk maar eens op http://justbento.com/handbook/just-bento-cookbook. Daar staan prachtige recepten voor onderweg. En die Bento-boxen zijn helemaal te gek, daarmee maken de kids echt de blits.
  Natuurlijk is witte vis in roomboter beter dan een vette grillworst. Alle vis eigenlijk. Maar kibbeling zou ik nu net weer niet aanraden bij acne. Die is weer verdronken in de omega-6 vetten. Ook is veel vette vis-in-blik verpakt in plantaardige olie zoals soja-olie. En die moet je mijden als de pest!

 14. Beste allemaal, Mijn zoon gaat regelmatig met een diepvriesbak (sluit goed) en een plastik wegwerpvork (met excuses aan het milieu) vol groentesalade, rauw, gekookt, gestoomd met veel gezonde vetten, afwisselend: wat kip (vis als je niet allergisch bent) en/of de juiste pitten en/of zaden, beetje zwarte peper, beetje kruiden, eindeloos te varieren…… Het is veel werk maar wij gebruiken bijvoorbeeld groenten van het diner, maken wat extra en zo is de lunch voor de volgende dag al klaar. Ook doen we er regelmatig een beetje goede ‘zuur’ door en maken met de staafmixer spread, dat kan dan weer op broodjes, crackers met zoveel mogelijk verschillende granen (pas op voor melk/wei achtige toevoegingen en bonenmeel!). De spread kan ook op een toastje of stokbroodje tijdens een feestje.
  Het is heel moeilijk, soms zelfs bijna onmogelijk (vooral emotioneel) om zo tussen klas/studiegenoten en/of collega’s te moeten eten maar het helpt je doel te bereiken. De bijkomende voordelen zul je ook gaan merken, zoals veel fitter, minder ziek, beter kunnen concentreren, enz.
  Ik wens iedereen heel veel succes en ik hoop dat steeds meer mensen zo zullen gaan eten want het is voor iedereen beter! Drink geen alcohol, dat is ook voor iedereen slecht maar acne wordt er sowieso slechter van!

  Coby
  2 nov 2010 15:38
  Permalink
 15. Beste Erik,
  Al enige jaren heb ik Acne Rosacea. Mijn dermatoloog schreef medicijnen voor om het onder controle te brengen, maar dat is tijdelijk. Ongeveer een jaar geleden ben ik gestart met het wijzigen van mijn eet- drinkpatroon. Daarvoor heb ik onder andere jouw tips ter harte genomen. Voldoende vette vis, groente en fruit, rijstolie om in te bakken, minder suiker en geen melk meer. Mijn gezichtshuid ziet er veel gezonder uit. Het is nog wel zichtbaar, maar een zeer groot verschil in vergelijking met enkele jaren geleden. Nauwelijks ontstekingen en jeuk. Daarbij komt dat ik er behoorlijk van afgevallen ben. Een prettige bijkomstigheid. Ik denk dat het niet drinken van melk voor mij het grootste verschil maakt. De dermatoloog ziet geen reden om melk te mijden, een allergietest (waaronder op melk) toont niet aan dat ik er allergisch voor ben. Toch houd ik daar aan vast.
  In het weekend zit ik vaak met vrienden in de kroeg en dan blijft het niet bij één of twee glazen bier. Soms ziet mijn gezicht er de volgende dag rustig uit en soms onrustig. Alcohol verwijdt de bloedvaten, maar is het werkelijk een trigger voor Rosacea? Daarnaast herken ik de opmerking van Marjolein over brood. Ik eet meestal 10 sneden brood per dag (volkoren grof). Welke andere voeding geeft hetzelfde gevoel van verzadiging? Voor mijn gevoel doet fruit en groente dat minder. Daarnaast ben ik bang dat ik te weinig calcium binnen krijg. Is vla op basis van soja met een toegevoegde calcium een alternatief? Ik zou graag met een diëtist een scala aan gerechten samenstellen dat op mijn behoefte is afgestemd. In variëren ben ik niet zo goed. Als jij een diëtist met de juiste kennis kent, in (de buurt van) Amsterdam, dan hoor ik het graag.
  Het opvolgen van jouw adviezen heeft Rosacea voor mij een stuk draaglijker gemaakt en de kwaliteit van leven verbeterd. Ik ben je daar heel dankbaar voor!
  Vriendelijke groeten,
  Ronald

  Ronald
  4 nov 2010 21:41
  Permalink
 16. Hallo Ronald,
  goed te lezen dat de tips ook worden gebruikt met zelfs een uitstekend resultaat. Je dermatoloog loopt gewoon een beetje achter op de huidige kennis, een jaartje of 20 of zoiets. Je hebt de ervaring dat het echt wat doet voor je, wie is hij dan om dat te ontkrachten? Alcohol is niet zo handig voor rosacea of acne, het alcoholgedeelte heeft een hoge glycemische index en lokt zo al snel een mogelijke reactie uit. Aan de andere kant, als je de hele week gezond leeft moet een paar biertjes ook geen kwaad kunnen. Wat ik wel zou afraden is gebruik van sojaproducten. Deze bevatten teveel fyto-estrogenen waar de meeste mannen naar mijn weten niet op zitten te wachten. Daarnaast bepaalde stoffen die enerzijds je absorptie van mineralen tegengaat (fytinezuur) en zelfs je darmwand kunnen beschadigen (saponinnen).
  Volkoren granen bevatten ook deze stofjes maar in mindere mate dus niet te veel brood blijft altijd een aanrader.
  Als je bijvoorbeeld een avocado eet dan heb je fruit wat wel vult zonder de snelle koolhydraten. Uiteraard kan je eigenlijk alles eten in de ochtend, brood is handig maar ook wel aangeleerd gedrag. Neem wat extra noten, bak een eitje (in kokosvet) of zelfs een stukje vis. Met een diëtiste kan ik je niet zo even helpen, maar ik zal eens trachten een lijstje met goede diëtisten op de site te plaatsen. Veel succes!

 17. Hallo Erik-Alexander,
  Ik vond je lezing bij de Anbos avond voor schoonheidsspecialistes erg interessant, vorige week in kasteel Heeze. Helaas was er geen gelegenheid om vragen te stellen. Je vertelde dat melk niet goed was voor acne, geldt dit ook voor soja melk en rijstemelk?
  Groeten Lillian
  http://www.puurhuid.nl

  Lillian Nelissen
  5 nov 2010 19:58
  Permalink
 18. Hallo Erik-Alexander,
  Ik vond je lezing erg interessant vorige week bij de Anbos avond voor schoonheidsspecialistes, in kasteel Heeze. Nu vertelde je dat melk slecht is voor acne, geldt dat ook voor sojamelk en rijstemelk.
  Groeten Lillian

  Lillian Nelissen
  5 nov 2010 20:00
  Permalink
 19. Hallo Lillian,
  Fijn te lezen dat je de voordracht over acne en genetica interessant vond. Melk is idd een uitlokker van acne. Sojamelk doet dit ook maar via een andere methode, namelijk door de darmwand aan te tasten en zo mogelijk ontstekingen uit te lokken. Van rijstemelk is me dat niet bekend. Ik vind het alleen een flauw goedje, maar ja, smaken verschillen. Probeer eens “amandelmelk”…

 20. Hallo allemaal,
  Pannenkoeken (eventueel van zoveel mogelijk verschillende granen / melen) met rijstemelk ipv koemelk bakken gaat prima, is lekker en mensen die eerst misselijk werden van ‘gewone’ pannenkoeken kunnen deze zonder klachten eten. Ijskoud en bijvoorbeeld in een shake is rijstemelk ook lekkerder als je het een flauw goedje vindt. Voor Ronald: Google ‘Marjo Horn en boek ‘stop acne nu!’ Allemaal: Ook rijste- en havermelk eerst uitproberen! Er zijn ook kookboeken voor overgevoelige mensen, met een recept ga ik dan zelf verder, bijvoorbeeld: bananencake zonder ei en suiker met maar heel weinig volkorenmeel en i.p.v. boter kokosvet, eventueel pure cacoapoeder, nootjes, gebroken lijnzaad erdoor. Succes en de groetjes van deze keukenheks (ik haat koken maar de resultaten voor je gezondheid zijn het waard!!!). Gisteren weer zo’n verdrietige dag door al het ‘onbegrip’ om ons heen :-(

  Coby
  6 nov 2010 16:57
  Permalink
 21. Ik slik al een aantal maanden SkinClear tabletten. Mijn huid reageert hier goed op. De ontstekingen zijn gelukkig een stuk minder, al blijft mijn huid nog wel vet aanvoelen. Kan ik SkinClear ook blijven gebruiken bij een eventuele zwangerschap?

  Suzanne
  7 nov 2010 00:22
  Permalink
 22. Hallo Suzanne, Het is een volledig natuurlijk product die niets onderdrukt maar bepaalde functies verbetert van de lever en de opperhuid. Zelfs als je geen acne hebt is dit een prima product. Het is dan ook geen enkel probleem om het ook tijdens de zwangerschap te gebruiken. Extra gebruik van omega-3 visoliecapsules is dan zeker nog een welkome aanvulling. Zowel tegen de ontstekingen als voor de ontwikkeling van de foetus.

 23. Dag Erik,
  Zeer bedankt weer voor je uitgebreide toelichting!! Ik eet al 25 jaar geen vlees meer vanwege een ernstige acne met enorme ontstekingen destijds. Een natuur arts gaf als advies geen vlees! Ik ben nu 60 jaar en mijn huid is rimpelvrij en ziet er goed uit. Wel heb ik last van rosacea. Ik heb een stukje vlees geprobeerd te eten, maar ik krijg het niet weg, het staat mij zo tegen!!!!!!! Wel eet ik wat vis, eieren en natuurkwark . Wat nu?? Toch maar een supplement met carnitine.
  Alvast weer bedankt voor je genomen moeite betreffende je reactie,
  Marjolet

  Marjolet
  8 nov 2010 06:12
  Permalink
 24. Dag Erik,
  Ik heb ook nog enkele vraagjes. Ten eerste, wat kun je me vertellen over de Gojibes. Op internet lees ik wisselende berichten. aangezien ik het in huis heb wil ik graag weten of het nu wel of niet goed is voor je. Ten tweede, ik heb geen eierstokken meer (verwijderd ivm BRCA 2 gen). Ik slik echter nog wel steeds de pil op aanraden van mijn gyneacoloog maar ik heb daar behoorlijke twijfels bij. Heb jij nog enkele tips voor me wat ik kan doen om osteoporose buiten de deur te houden en liefst ook overgangsklachten? Daar zit ik op mijn 37e niet op te wachten. Ik doe veel aan beweging al is het niet echt krachttraining en ik slik van Solgar calcium, magnesium en zink. En als laatste, mijn zwager is boer en ik heb al eerder discussie met hem gehad over melk. Het is zijn werk dus je kunt je voorstellen dat hij het niet leuk vind als ik zeg dat het voor veel dingen niet goed is zoals idd de huidaandoeningen acne en rosacea maar ik wil er ook niet om liegen alleen om hem een plezier te doen. Toch heb ik nog niet genoeg argumenten geleverd. Ik weet bv niet precies waarom het niet goed is voor je botten zoals er beweerd wordt. Misschien kun je mij nog wat argumenten geven om de volgende keer wat beter beslagen ten ijs te komen. Verder wil ik daar natuurlijk vooral meer over weten om het mijn cliënten beter te kunnen uitleggen. Alvast bedankt.
  Mariëlle

  Marielle
  8 nov 2010 15:20
  Permalink
 25. Dag Erik,
  Ik ben op jouw blog en website gewezen door Conny Geel, schoonheidsspecialist in Heemstede. Erg goed en informatief. Dank hiervoor. Ik heb een zoontje van 5 jaar die, vooral in de winter, last heeft van eczeem op zijn benen en armen. Of misschien is het geen eczeem maar een extreem droge huid die kapot gaat. Wat kan je me daarvoor adviseren?
  groet, Lara

  Lara
  9 nov 2010 16:34
  Permalink
 26. Hallo Mariëlle,
  Over de melk zal ik een apart artikel plaatsen, anders worden de antwoorden erg lang hier. Tijdens de cursus huidklachten ga ik er overigens veel dieper op in. Maar je had al gemerkt dat krachttraining goed is tegen osteoporose, zwemmen daarentegen doet er niets voor. De hoofdreden dat melk niet zo handig is komt door het grote aandeel aan groeifactoren, bestemd voor het kalf. Deze hormoonachtige stoffen hebben ook een direct effect op de talgklieren die daardoor overactief worden. Door de verhoogde afscheidingen kunnen bacteriën gaan woekeren en veroorzaken daardoor ontstekingen. Doordat de koeien die niet op de wei staan veel granen, soja of maïs eten produceren ze heel veel linolzuur wat daarmee nog extra ontstekingsbevorderend werkt.
  Gojibessen zijn naar mijn weten uitstekend, echter zorg dat ze goed verpakt blijven. Maar ze zijn rijk aan zogenaamde proanthocianides, super antioxidanten. Heel goed voor huid, ogen en bloedvaten!

 27. Hallo Lara, Soms hebben mensen een genetische aanleg dat ze niet voldoende huidcellen in de opperhuid aanmaken. De technische benamingen zijn uiteraard heel wat complexer maar als de cellen vanaf hun begin langzaam veranderen in een ander type cellen dan moeten ze veel eiwitten gaan produceren. Daarna moeten ze, nog hoger in de opperhuid, juist meer ceramides gaan maken en afscheiden. Deze combinatie zorgt voor een optimale en hechte binding van de cellen zodat ze niet kunnen uitdrogen. Voldoende gezonde vetten, zoals uit vis, olijven en zelfs kokosvet (maar geen sojaproducten,) helpen de barrière te verbeteren. Nutricosmetics met ceramides helpen ook krachtig mee het waterverlies te beperken en houden zo de huid soepel zonder uitdroging. Ook squaleen is nuttig voor een verbetering.

 28. Hallo Coby, eigenlijk is het geen aanrader om bij acne meel(-producten) te gebruiken, van welke soort dan ook. Granen, soja, rijst en maïs zijn juist uitlokkers van acne. Daarnaast kan het tijdens dit proces ook nog lastig zijn voor de darmen wat de aanmaak van stoffen kan promoten die pijn uitlokken.
  Eigenlijk is het ook jammer dat je een hekel hebt aan koken. Het bereiden van een gezonde maaltijd moet ook met zoveel mogelijk liefde en positieve energie gebeuren. Volgens mij kan je alleen op die manier echte voeding maken die een bijdrage levert aan je gezondheid. Vergeet niet; alles wat je bereidt en eet wordt een stukje van jezelf. Ik prefereer dan maar om voor alleen het beste te kiezen. Ik vind koken gewoon leuk en kies zelfs geen bereidingswijze zoals de magnetron, om m’n eten te degraderen naar slechts maagvulling of een calorische aanvulling. Want dan eet ik maar liever niet. Dus sommige van je tips zijn waardevol mits ook met liefde toegepast! Juist wel met een :-)

 29. Hallo Erik, granen/melen, boekweit bijvoorbeeld is geen graan. Ik vraag me af welke jong volwassene tijd heeft om jouw adviezen op te volgen om de acne te bestrijden door middel van koken met liefde. Wanneer je huisgenoten een kant en klaar pannenkoek in de magnetron smijten als afwisseling voor de kant en klaar pizza, is de liefde tijdens het bereiden van je zeer complexe maaltijden snel over, kan ik je vertellen. Bijna in ieder studentenhuis leeft iemand met zeer ernstig acne dus probeer ik leefbare en uitvoerbare tips te geven. Je schrijft duidelijk niet uit ervaring. Je kwetst deze grootste groep acnelijders enorm! Ze ook nog het gevoel geven dat het hun eigen schuld is. Schandalig!!!

  Coby
  12 nov 2010 22:45
  Permalink
 30. Beste Coby, ik probeer nooit ergens “tegen” te zijn, ik kies liever om ergens “voor” te zijn, maar dan het juiste. Als studenten willen smijten met hun eten dan moeten ze dat zelf weten. Ik doe het niet. Ik vind het erg ongepast om in een land van overvloed te smijten met eten terwijl er genoeg mensen honger hebben. Maar dat even terzijde. Ik schrijf deze blog omdat ik m’n kennis en ervaring wil delen met anderen. Iedereen heeft naar mijn idee recht op gezondheid. Ik baseer m’n verhalen en berichten op medisch-wetenschappelijke kennis die ik overal in de wereld vergaar en verkrijg door het lezen van ontelbare wetenschappelijke publicaties. Ik stel die kennis gratis ter beschikking voor hen die het willen lezen. Het is niet verplicht, men kan zelfs gewoon uitschrijven van de nieuwsberichten als men vindt dat het geen bijdrage is voor je leven.
  Maar ik ben ook verantwoordelijk voor de inhoud van deze blog. Als mensen incorrecte berichten plaatsen blijft het mijn taak om daar de juiste interpretatie bij te geven. Dat is niet gebaseerd op emotie, slechts puur op wetenschap. Het geldt ook voor de grootste bevolkingsgroep en niet voor een enkel exemplarisch geval die andere info nodig heeft. Er zijn genoeg studenten die wel de moeite nemen om hun voeding selectief te kiezen. Zij die dat niet willen, zijn in dit democratische land vrij om dat ook niet te doen. Ik hecht daar ook geen waardeoordeel aan. Ik vind het jammer dat je behoorlijk emotioneel reageert op mijn bericht, maar dat zijn jouw emoties. Soms ervaar ik het als handig even te wachten met het plaatsen van een (tegen-)reactie om de emotie te scheiden van de wetenschap of werkelijkheid. Dat kan veel onbegrip schelen. Ik kan me niet voorstellen dat er een student is die daar moeite mee heeft.

 31. Hallo Erik,
  Mijn complimenten voor je interessante website. Ook ik worstel al enkele jaren met acne, rosacea en sinds kort blijk ik ook psoriasis te hebben op mijn ellebogen. Dit klinkt allemaal erg maar het valt bij mij gelukkig best mee. Het is een beetje acne, af en toe een rosaceaflush en de psoriasis is pas 3 weken terug begonnen. Ik neem deze signalen van mijn lichaam echter wel serieus en wil nu proberen om op een natuurlijke manier er mee om te gaan. Ik heb al 10 jaar dianepil, roaccutanekuren en hormoonzalven voor de psoriasis achter de rug. Gezien ik nog een ‘groentje’ ben in het aanpassen van mijn voeding een paar vragen:
  - kan ik ergens een lijst vinden met voedingsmiddelen die wel ok zijn voor je huid? ik heb er al een heel aantal opgeschreven door je artikelen te lezen maar zou graag een zo volledig mogelijke lijst maken.
  - zijn huidproblemen altijd gerelateerd aan voeding of kunnen ze ook een andere oorzaak hebben?
  - Waar bestel je SkinDefense? De prijs van 109 euro vind ik eerlijk gezegd wel nogal duur.
  - Als je je voeding aanpast, hoe lang duurt het dan voor je ongeveer resultaat ziet?
  - Na wat te surfen op internet las ik ook over Candida-infectie. Kan dit ook een oorzaak zijn van huidproblemen? Ik meen nl. een hoop symptomen hiervan te herkennen (o.a. snel blauwe plekken hebben, veel naar het wc gaan etc).
  Hoe zou je een evt. infectie volgens jou het best behandelen?
  Alvast bedankt voor je antwoorden.
  Groetjes Helen

  Helen
  14 nov 2010 16:15
  Permalink
 32. Hallo Ellen, ik hoop dat je een beetje kan vinden wat je zoekt op de site, vooral de artikelen over het onstekingsremmende dieet zijn van belang voor je. Ik zal er ook binnenkort weer een aantal aan toevoegen.
  Duidelijk is wel dat je erg “auto-immuun-”gevoelig bent. Daar doe je met deze medicijnen niets aan, je zult de oorzaak moeten aanpakken. Sommige kruiden zoals curcumine en diverse Italiaanse kruiden kunnen erg nuttig zijn. Ook vette vis of visoliecapsules is van belang. Maar supplementen kunnen je sneller op weg helpen. Je hebt bijvoorbeeld veel vitamine D3 nodig. Dat kan alleen via suppletie, want de zon is momenteel ver zoek. SkinDefence bevat een “blend” van al deze stoffen, in de juiste verhoudingen en effectief tegen dergelijke aandoeningen. Zou je de stofjes los kopen dan ben je veel meer kwijt en is de dosering niet afgestemd.
  Een tijdsschema aangeven blijft lastig. De voeding moet eigenlijk altijd aangepast worden. Suppletie helpt je dan veel sneller resultaten te boeken. De resultaten variëren dan vanaf enkele maanden tot soms een half jaar. Dit hangt erg veel samen met je genoten voeding van de afgelopen jaren. Dat is immers hetgeen nu gecorrigeerd moet worden.
  Een van de oorzaken van huidproblemen zoals acne of rosacea/psoriasis is voeding. Echter, gebrek aan beweging kan ook wel degelijk meespelen. Stress, zelfs van vele jaren geleden, kan ook zorgen voor een dermatitis. Dat zijn soms de huidklachten die niet met voeding zijn op te lossen. Het kan betrekking hebben op problemen van 10 of 20 jaar geleden die niet opgelost of afgerond zijn waardoor je denkt acne of zoiets te hebben maar dan speelt er duidelijk een heel ander verhaal mee. Los je dat op, dan is de dermatitis vaak binnen no-time opgelost. Darmproblemen helpen natuurlijk ook niet. Maar blauwe plekken duiden ook op zwakke vaatwanden of de verkeerde bloedcompositie. Infecties; geef je lichaam de tijd om ze zelf op te lossen. Overrulen met antibiotica compromitteert je immuunsysteem. Maar wellicht is het zinvol om eens een goede therapeut te zien voor deze problemen.

 33. Dag Erik,
  Ik ben zeer blij met al je nuttige informatie, ik sta er ook helemaal achter. De paleo-voedingswijze komt hier ook veel mee overeen.
  Echter Prof.Dr. M.B. katan schuift hierover alles weer plat, prijst zelfs kroketten als eten aan!! Minder fruit eten enz.
  Deze man komt regelmatig op tv. en schrijft boeken hierover, verwarrend hoor.
  Vr.gr, Marjolet

  Marjolet
  15 nov 2010 10:44
  Permalink
 34. Tja, wel professor maar niet gehinderd door enige evolutionaire of genetische kennis, zou je zeggen. Geen idee hoor, het lijkt wel of het zijn roeping is om verwarring te stichten. Nog veel erger is dat de media er aandacht aan schenkt, maar ja, commotie trekt altijd kijkers. Prof. Muskiet weet te veel en is onhandig, zegt ook geen dingen die mensen leuk vinden. Want dat is confronteren met de waarheid.

 35. Dag Erik,
  Ik heb een vriend die een depressie heeft en de deur op het moment zelfs bijna niet uit komt. Hij loopt bij huisarts en psycholoog maar hij heeft het heel slecht op het ogenblik. Nu meen ik dat het bij depressie heel belangrijk is dat iemand de juiste voeding krijgt waaronder veel visolie. Maar verder weet ik er weinig van. Kan jij me daar iets meer over vertellen en hoe is het dan om een paar keer per week onder een red light bank te gaan liggen? Zou dat zin hebben?

  Marielle
  19 nov 2010 10:06
  Permalink
 36. Hallo Mariëlle, alhoewel niet echt horende bij dit onderwerp toch een kort antwoord. Bij depressies moet je allereerst een onderscheid maken. Is de depressie congruent met de situatie of juist niet. In het eerste geval moet je er gewoon niets aan doen, het is dan een natuurlijke reactie die natuurlijk niet te lang mag aanhouden. Gezonde voeding, rijk aan omega-3 vetzuren, helpt de persoon dan wel beter met de situatie om te gaan. Als de depressie niet past bij de situatie dan kan het een winterdepressie zijn waar licht en voeding uitkomst kan bieden. Vaak helpt het daarbij om in het huis of op de werkplek te zorgen voor lichtbronnen die het volledige daglichtspectrum afgeven. Een normale TL heeft 1, soms 3 fosforkleuren. Daardoor ontbreken er veel lichtfrequenties. Je kent ze wel uit de winkel, als je net kleurpassende kleding hebt gekocht die vervolgens buiten bij daglicht totaal niet passend is. Daarvoor bestaan fullspectrum TL’s, deze geven ook in de winter een gevoel van zomers daglicht, gewoon binnen. Trouwens ideaal voor in de salon, je ziet er veel meer mee.
  Als het nu geen winterdepressie is (onwaarschijnlijk op dit tijdstip) dan zijn alle tips hierboven van toepassing, maar is raadplegen van een arts toch niet onverstandig. Voorzichtigheid is echter geboden om te voorkomen dat je verslaafd raakt aan de verkeerde medicatie zonder uitweg. Eigenlijk heb je een PNI-arts/therapeut nodig die even gaat graven naar de oorzaak. Als je die niet opheft blijft het problematisch. Bij de mogelijke keuze van medicatie is het erg zinvol om Anticholinergica strikt te mijden. Ze hebben tal van bijwerkingen en kunnen het risico op Alzheimer met een factor 4 tot 7 verhogen, afhankelijk van je genetische profiel.

 37. Dag Erik,
  Bedankt voor je reactie. Ondertussen ben ik bij een dermatoloog geweest. Naast de psoriasis aan mijn ellebogen kreeg ik nl. plots ook galbultjes. Ik vroeg haar of ze een verband tussen al deze huidklachten veronderstelde (ik heb soms ook last van rosacea) maar volgens de arts was er geen verband. Voor de psoriasis moet ik Dovobet smeren, voor de galbultjes 2 maanden anti-histamine gebruiken en geen aardbei, banaan, varkensvlees, schaal-en schelpdieren en chocolade eten.
  Ik probeer nu te eten volgens de richtlijnen die ik terugvind in uw artikelen, al is dit nog niet eenvoudig voor een beginneling als ik. Omdat ik (een lichte) neiging tot een wat onzuivere huid heb, probeer ik zo min mogelijk melk-en graanproducten te eten. Ik eet nu vooral groeten, fruit en vis. Dit i.c.m. dagelijks visoliecapsules voor de nodige omega 3. Ik drink bijna alleen water. Echter, ik ben al 2 kilo afgevallen en dat is bij mij echt niet nodig. Mijn BMI wordt nl. te laag zo. Kunt u mij daarom verwijzen naar een bepaald receptenboek of een site waarop ik producten kan vinden die ik wel kan eten. Wat eet u bv. als ontbijt? Ik eet nu wat gerookte zalm met fruit maar heb daar eigenlijk niet genoeg aan. Mag ik echt geen volkorenbrood eten of iets anders dat meer vult? Moet ik constant streng op mijn voeding zijn of is af en toe ‘zondigen’ toegelaten? Kan je lichaam het bv. verwerken als je 1 keer per week wel chocolade eet? Gisteren had ik nl. een dipje van het dieet en heb ik me laten gaan met zoute, naturel chips… Zijn er zaken die je wel mag snoepen?
  Ik vraag me ook af of fabrikanten de ingrediënten wel eerlijk op de verpakkingen zetten. Op de zak chips stond bv. ‘zout, aardappelen en zonnebloemolie’. Dat klinkt niet zo slecht. En op een pak fruitdrank stond ‘puur fruit van appels, bessen en mandarijn’, ‘zonder toegevoegde suikers’. Maar aangezien het pak houdbaar is tot februari 2011 vermoed ik dat er toch nog iets in moet zitten dan puur fruit. Anders is het toch zo rot?
  Gezien ik nu ook melk en van melk afgeleide producten mijd, ben ik bang dat ik een calciumtekort krijg. Hoe vang ik dit op? Ik wil nl. opnieuw zwanger worden en dan is calcium heel belangrijk. Gezien ik momenteel veel auto-immuunklachten heb, neem ik soms meerdere visoliecapsules per dag. Dit terwijl op de verpakking staat dat je er slechts 1 per dag mag nemen, is dit erg? In een artikel las ik dat ziekten als MS en Alzheimer ook auto-immuunziekten zijn. Maak ik, met mijn auto-immuun huidklachten hier nu ook meer kans op?
  Nogmaals bedankt voor uw reactie.
  Mvg, Helen

  Helen
  21 nov 2010 13:31
  Permalink
 38. Beste Helen,
  Er natuurlijk wel een relatie tussen psoriasis en rosacea; beide zijn ontstekingsgerelateerd. Gebruik van anti-histamine werkt immuunsuppressief. Je kan beter de oorzaak aanpakken. Over chocolade gaan veel vreemde verhalen terwijl de oerchocolade tot de superfoods van de planeet horen. Hoe puurder de chocolade, hoe beter. Neemt nooit genoegen met minder dan 85% cacao, liefst met zo weinig mogelijk suikers en zo bitter mogelijk. Vooral deze bitterstoffen werken juist ontstekingsremmend. Je keuze om minder melk- en granenproducten te eten is prima. De kilo’s die je bent afgevallen zullen vast geen probleem zijn. Gebruik voldoende gezonde vetten zoals olijfolie en kokosolie. Bak bijvoorbeeld in de ochtend 1 of 2 eieren in kokosvet, op laag vuur, dat is een prima bron van eiwit en brandstof. Eet af en toe een banaan, avocado en andere soorten fruit. Vooral avocado’s vullen lekker omdat ze gezonde vetten bevatten. Als je “streng” op je voeding bent, mag je ook af en toe wat anders nemen. Chips is echter geen aanrader. Alles wat er in chips zit is heel slecht. Zout, zonnebloemolie die oververhit is en aardappels, werken psoriasis en rosacea in de hand. Eet dan juist maar die pure chocolade. Fabrikanten zijn soms heel creatief in het declareren van hun labels en spelen een beetje met de waarheid. Als het “plantaardige olie” heet, dan is het per definitie sojaolie, maïsolie of zonnebloemolie. Allen rijk aan linolzuur dus ontstekingsbevorderend. Geloof dus vooral niet te veel de reclameblokken van Unilever of Becel. Als je veel groentes eet kom je niet gauw calcium te kort. Zorg voor veel vitamine D3, dat helpt de absorptie te verbeteren. 5 microgram is veel te weinig, voor jou is 50 of 100 microgram beter. Visoliecapsules, mits van goede kwaliteit, neem je niet gauw teveel. Je mag gerust wel 6 of 10 gram visolie per dag nemen. Alleen de Overheid verplicht leveranciers te liegen op hun verpakkingen. Er moet een vaste dosering op staan. Sommige winkelketens verkopen liefst potjes met kleine aantallen om lekker goedkoop te lijken. Dan past er in het budget maar 1 capsule per dag. Dat heeft eigenlijk amper tot geen zin. In mijn visie moet iemand die veel vis eet bijvoorbeeld 2 capsules per dag nemen, maar iemand die weinig of nooit vis eet en ontstekingsgevoelig is juist wel 6 of meer capsules. Het is echter verboden bij de wet om verschillende doseringen aan te geven. Volgens de wetgeving mogen de visoliecapsules geen medische of preventieve werking hebben. Ze promoten liever medicijngebruik.
  Wat betreft je auto-immuunziektes hoef je jezelf niet zo druk te maken. MS of Alzheimer krijg je niet zomaar. Maar verstandig eten is natuurlijk wel prima voor hart en bloedvaten. En dat is flinke winst in je gezondheid.

 39. Yo! Druk topic zie ik :p Het ga je goed. We lezen hier veel over vetten, ontsteking en “puistjes” :p Om de puzzel compleet te maken zou ik je expertise graag horen over de rol van constipatie, parasieten, candida’s, schimmels, pathogenen kortgezegd; daarnaast de rol van de darmflora (pre-& probiotica) en de gerelateerde immuniteit.

  Younes Eddial
  22 nov 2010 22:47
  Permalink
 40. Dat komt in deel 2 van het acneverhaal…

 41. Hallo, Hoewel ik het allemaal interessant vind en me in de natuurlijke leefwijze kan vinden, moet ik toch ook zeggen dat het me heel moeilijk lukt om er naar te leven. Uit de artikelen kun je wel richtlijnen halen maar mijn kennis (en ik vermoed die van vele anderen) over voeding reikt niet ver. Hiermee bedoel ik dat ik niet weet wat waar wel of niet in zit. Het gevolg is dat ik de eerste weken enkel nog maar eieren en gerookte zalm als ontbijt at (geen of weinig melk of granen ivm neiging tot acne, geen rood vlees en snelle suikers ivm rosacea/psoriasis en veel omega 3). Echter, elke dag eieren als ontbijt, nee, dat houdt een mens niet vol. Ook mijn middag-en avondeten staat me erg tegen. Veel groenten met olijfolie (wat ik helemaal niet lekker vind) en vis of kip. Ik zou dus wel erg geholpen zijn met een lijst van toegestane voedingsmiddelen, al is die niet compleet. Misschien dat ik de overige middelen wel zelf kan indelen, als ik er wat meer ervaring mee heb.
  Door deze frustraties heb ik de afgelopen dagen flink gezondigd: melkchocolade, roomijs…De psoriasis en de galbultjes zijn weg. Ik heb de anti-histamine maar 1 week genomen en dan zelf besloten om er mee te stoppen. Mijn dermatoloog raadde 2 maanden slikken aan maar dat lijkt me nogal lang als er niets meer is. Ik hoop dat mijn lichaam het nu zelf weer af kan. Braaf neem ik elke dag een paar visoliecapsules.
  Via Patricia Hellema (stop rosacea nu) heb ik een e-book ontvangen (tegen betaling wel te verstaan). Zij raadt weer andere dingen aan dan er hier worden geadviseerd. Zo stelt zij dat je, om je rosacea onder controle te houden, bijna geen fruit mag eten uitgezonderd een beperkt lijstje waaronder watermeloen, appel en nog een paar soorten fruit. Als ik dat lees, zakt de moed me in de schoenen. Wat is het nu: wel of niet veel fruit eten? Moet wel zeggen dat het enige dat ik aan mijn voedingspatroon had veranderd, vooraleer plots de psoriasis uitbrak, smoothies op basis van yoghurt waren. Smoothies met yoghurt zou je, volgens Patricia, ook moeten mijden. Ook zou je volgens haar 1000 mg lysine per dag moeten bijnemen, een aminozuur. Zou dit zonder gevaar zijn?
  Een niet zo’ n positief gevoel dus de laatste dagen. Ik surf het internet af naar biologische recepten maar als ik de lijst van Patricia zie en de aanbevelingen hier blijft er maar weinig over wat ik nog mag eten. Gevolg: honger en frustratie, wat leidt tot ‘craving for chocolate’. 1 positief puntje: de 85% cacao chocolade valt best mee.
  Mvg, Helen

  Helen
  29 nov 2010 15:23
  Permalink
 42. Hallo Helen,
  De bedoeling van deze site is dat je bewuste keuzes maakt die passen bij jouw leven. Bij de artikelen over het ontstekingsremmende dieet kan je er veel over lezen. Niet iedereen is natuurlijk het zelfde, mensen reageren dan ook verschillend op bepaalde voedingsmiddelen. Ik denk dat je een tijdje wat strikter moet leven om de boel onder controle te krijgen. Je moet namelijk eerst de voedingsbronnen wegnemen voor de bacteriën en parasieten die op je huid leven. Daarna is het zaak om je grenzen te verkennen maar daarbij probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden. Belangrijk is het om je voeding te verbeteren, in combinatie met meer te bewegen. Daardoor verlaagt je insulineresistentie. Dat leidt tot een beter immuunsysteem. Nu is er minder voeding beschikbaar, samen met een betere afweer. Dit leidt tot minder parasieten en bacteriële invasies van je talgklieren. Als je huid hersteld is, je barrière weer op orde dan zou je eigenlijk van alles weer moeten kunnen eten. Maar als je weer volledig in het oude patroon terug valt, krijg je ook weer de zelfde, ongewenste resultaten.
  Er is weinig mis met fruit, zolang je er maar geen grote hoeveelheden van eet, in korte tijd. Dat levert veel te veel suikers op wat weer veel insuline vergt van je alvleesklier. Kies voor de minder zoete versies, vooral rijk aan kleurstoffen. Maar ook de kwaliteit van je darm speelt een rol; die ga ik in het volgende artikel belichten.

 43. Hallo Erik,
  Maar ik schrijf dit eigenlijk aan Helen. ;-) Want wat zij schrijft is zo herkenbaar en haar reactie om terug te vallen op het oude eetpatroon is heel begrijpelijk. Je ziet waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Daarom moet je stap voor stap de boel aan gaan passen. Ik ben schoonheidsspecialiste en werk al een aantal jaren zeer succesvol met de nutricosmetics van LavieSage. Voor de aanpak van huidproblemen zoals acne, rosacea en psoriasis zet ik ze altijd in. Veel van mijn klanten reageren in het begin zoals jij reageert en het kost tijd en moeite om vaste eetpatronen te doorbreken. Maar de huid wordt zo mooi bij gebruik van deze nutricosmetics dat ik het als ondersteuning bij huidproblemen onmisbaar vind. Dit zijn uiterst krachtige huidsupplementen die bijzonder goed werken. Als je, in jouw geval, start met de SkinDefence en de Skomega+, dan zal je al vrij snel resultaat gaan zien. Dat geeft je moed om door te gaan. Gelijktijdig ga je je eetpatroon onder de loupe nemen. Schrijf eens voor jezelf op wat je eet in de loop van de dag. En ga eens kijken naar voor jou acceptabele vervangers die huidvriendelijk zijn. Als je die boterham ‘s morgens (nog) niet kunt missen, dan kan je hem bijvoorbeeld besmeren met kokosolie en een stuk 85% pure chocola erop. Heerlijk! Drink daar vers geperste sinaasappel/grapefruitsap bij en je dag begint al goed. Dit is maar 1 voorbeeldje, maar zo kan je de hele dag door zoeken naar goede alternatieven: 1 boterham inleveren voor een stuk fruit bijvoorbeeld (voor de maaltijd). En eet dan ‘s middags eens wat vaker vis of een eitje. Maak je groentes altijd klaar zonder kant-en-klaar sausjes, maar met verse of gedroogde kruiden en zeezout. Bak in rijstzemelolie of roomboter ipv vloeibare margarines oid. (zie artikelen omega3 vetten). Voor zulke dingen hoef je nog niet eens moeite te doen. En ga dan op je gemak regelmatig de etiketten lezen. Daar leer je heel veel van. Zo zie je dat in zeer veel fabrieksmatig gefabriceerde producten o.a. “plantaardige olie” en “glucose fructose” verwerkt zit. Deze producten moet je zoveel mogelijk vermijden. Zoek daarvoor vervangers. Dit laatste vergt tijd en neem die tijd ook. En áls je spagetti wilt eten, doe er dan minder spagetti in en veel verse groentes. Maak je saus zelf of zoek een saus zonder plantaardige olie (ik weet dat Bertolli er heeft). Probeer ook te achterhalen waarom je een “eetbui” krijgt. Probeer die situaties te vermijden door bijvoorbeeld te gaan sporten of andere afleiding te zoeken. Zo zul je langzaam van eetpatroon kunnen wijzigen zonder het idee te hebben dat je op dieet staat. En dat doet iedereen op z’n eigen manier, met vallen en opstaan. Veel succes. Marjolein, huidcoach voor Acne, Rocacea en Psoriasis.

  Marjolein
  2 dec 2010 14:42
  Permalink
 44. Hallo Marjolein, Bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad veel moeite om van eetpatroon te veranderen. Eerlijk gezegd heb ik de afgelopen week weer regelmatig gezondigd (melkchocolade, cake). Ik probeer braaf elke dag rauwkost te eten, zelfgemaakte groentesoep met kippenbouillionblokjes, ik eet dagelijks vis, een ei en slik zo’n 3 omega3 capsules. Ook drink ik nog maar zelden frisdrank, vooral water. Ik eet ook geen rood vlees meer, enkel gevogelte en vis. Brood eet ik nog wel, beperkt, maar enkel volkoren, roggen of een Svelta-brood (Aldi). Maar het omschakelen gaat zeer moeizaam. Ik ben snel overgehaald om toch iets ‘fouts’ te eten. Zeker als ik op dat moment niet zo’n last heb van een huidprobleem. Ik ervaar het wijzigen van eten als een verlies van levenskwaliteit. Ik vind het moeilijk om te accepteren dat ik niet meer kan eten wat ik wil. De alternatieven die worden aangedragen, vind ik doorgaans niet lekker. Jouw voorbeeldje spreekt me wel aan. Ik snoep tegenwoordig regelmatig van Cote D’or 86% cacao en vind het lekker. Te lekker misschien want het gaat te snel op ;-)
  Positieve van jouw reactie is dat jij een voorbeeld van een smakelijk alternatief geeft. Dat mis ik wel op dit forum en op deze site. Ok, er worden richtlijnen gegeven maar als leek weet je daarmee niet voldoende. Zeker op psychisch moeilijke momenten, als je dreigt te gaan zondigen, zou het handig zijn om een lijstje te hebben met verantwoorde, smakelijke alternatieven.
  Ik heb via Patricia Hellema nu een dieetplan gekregen voor een maand. Ik ga dit vanaf 1 januari proberen (met de kerstperiode vrees ik dat het gaat mislukken en dat zou sonde zijn). Tegenstrijdige is wel dat zij stelt dat je dagelijks een ei moet eten maar anderzijds ook eieren op haar verboden lijst zet.
  De nutricosmetics, daar begin ik voorlopig toch niet aan. Ik vind ze veel te duur. En als je het zogezegd met eten zou kunnen oplossen, dan doe ik het liever zo, dan duurt het maar langer.
  Ondanks al mijn verwoede pogingen om beter te eten, met wisselend succes, kreeg ik vandaag opnieuw last van huidproblemen (maar desondanks vallen ze gelukkig niet zo op). Mijn huid is enorm droog de laatste tijd (mogelijk ook door de winter), mijn hoofdhuid is juist vet (moet elke dag mijn haar wassen), heb droge plekken op mijn ellebogen en mijn handen en voeten zijn schuurpapier. Vandaag kreeg ik terug lichte galbultjes op mijn billen en bovenbenen. Rosacea speelt maar af en toe op en is nu toch al weer 2 maanden geleden (meestal een flush die een dag duurt en overgaat, nooit met ontstekingen).
  Zoals je schrijf, zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Een collega die zich ook verdiept in eten, zei bv dat ik geen water met een PH van minder dan 7 moet drinken. En dan dacht ik dus ‘ik ben gezond bezig’. Weet op den duur ook niet meer wat ik moet geloven en wordt behoorlijk hopeloos van al die vervelende kwaaltjes. Het is een hele zoektocht. Bedankt voor het hart onder de riem Marjolein! Want soms denk ik ‘ik geef het op en neem medicatie’.
  Erik, jij sprak eerder over het bezoeken van een therapeut. Wat voor therapeut bedoel je? Orthomoleculair (als ik het juist schrijf?). En waar vind je zo iemand? Ik woon net over de grens in België.
  Bvd, Mvg Helen

  Helen
  8 dec 2010 22:40
  Permalink
 45. Hallo Helen, Alles kan met voeding, immers nutricosmetics zijn ook voeding. Maar omdat het zeer geconcentreerd is kan je er sneller resultaten mee bereiken. Het is ook gemakkelijker vol te houden zodat je rustiger je voeding kunt omschakelen. Je hebt dus sneller resultaat zonder extreme dingen. Naarmate je vervolgens je voeding zo goed mogelijk toepast, kan je met minder supplementen toch heel ver komen. Het is echter een illusie te denken dat je uit alleen je voeding alles kunt halen (althans volgens diverse studies en onderzoeken van de Gezondheidsraad).
  Overigens, de grens van België is toch behoorlijk lang, kan je iets preciezer zijn qua woonplaats dan kan ik zien of er een orthomoleculaire therapeut in de buurt van je woont. Hij/zij kan je dan een compleet advies geven. Deze site is immers niet bedoeld om consultaties per email te doen. De rest zal Marjolein wel beantwoorden.

 46. Beste Helen,
  Je doet erg je best om gezonde dingen te eten, maar het is ook wel een beetje een obsessie voor je, heb ik de indruk. Jouw grootste probleem is je eetbuien van ongezonde dingen, die je heel lekker vindt. Tsja, eerlijk gezegd, dat is iets wat je zelf onder controle moet krijgen. Welke voedingsadviezen of lijstjes je ook zou krijgen; het komt toch op zelfdiscipline neer. Gewoon niet doen en gewoon niet in huis halen. Dat klinkt heel simpel, maar het is wel de enige manier. Je zult het echt zelf moeten doen. En daarbij kan je natuurlijk de hulp van een therapeut inschakelen. Ik heb op je gereageerd omdat ik jouw verhaal herken in mijn klanten. Maar als mijn klanten niet meewerken met hun voeding en thuisverzorging, dan hebben zij ook geen resultaat. Tijdens de behandelingen coach en begeleid ik ze. Maar ze moeten thuis echt zelf aan de slag. Dit blog is niet van mij, dus ik ga hier ook niet te diep op in en laat verdere reactie aan Erik over.
  Zoek begeleiding als je dat nodig hebt en laat je niet gek maken op internet, waar verschillende voedingsadviezen worden gegeven. Kies gewoon 1 methode. Als je alleen al de suikers en fastfood/chips e.d. weg kan laten, dan volgt de rest vanzelf. Wat een ander lukt, kan jij ook!
  Veel succes. Vrgr. Marjolein

  Marjolein
  10 dec 2010 10:48
  Permalink
 47. Voorpagina-nieuws in het AD van 10-12: “Steeds meer dierenziektes in ons bloed”. Wat mij betreft weer een bevestiging om biologisch te eten en te drinken. Dus JA, acne en voeding hebben ook een relatie.

  Alke
  11 dec 2010 10:39
  Permalink
 48. Ben zelf ook zoekende naar een oplossing voor mijn chronische acne/rosacea waar de laatste jaren een kuurtje minocycline wonderen verrichtte maar de bijwerkingen de laatste tijd niet fijn werden. Alle zogenaamde deskundigen pretenderen de waarheid te verkondigen als je hun produkten maar koopt, zelf hebben ze nergens last van en bij de ene mag je dit wel terwijl het bij de andere streng verboden is, erg vaag allemaal. Als je googled op roceceaforum, krijg de meest geweldige goedkope tips om uit te proberen van appelaciderazijn tot slakkenslijm om op je huid te smeren, ik weet het niet maar merk wel voor mijn eigen dat scherpe kruiden/snoep/chips enzo de rosecea verergerd maar om dan maar meteen alles niet te eten en het dieet hierboven te gaan ‘eten’ no way, dan zelf maar een beetje van dit en een beetje van dat en af en toe de rekening moeten betalen, sterkte iedereen met dit gedoe.

  mars
  6 jan 2011 13:01
  Permalink
 49. Het staat iedereen vrij om deze gratis tips te volgen of te negeren. Of er een eigen draai aan te geven. De afweging is eenvoudig; als de pijn van acne of rosacea minder is dan de pijn om je voeding en lifestyle aan te passen, dan moet je het gewoon niet doen. Als je wel rosacea/acne-vrij wilt zijn dan zal je iets anders moeten ondernemen dan nu, want ga je door met het zelfde, dan blijven ook de resultaten het zelfde. Wellicht nog belangrijker; je kan dit probleem als tijdelijk of niet erg belangrijk inschatten maar het is een uiting van nog grotere maar wellicht nog onzichtbare problemen van de binnenzijde. Iedereen heeft daar z’n eigen belang in en mag de afweging zelf maken. Ik kan je alleen vertellen dat een probleem wat van binnenuit ontstaat amper of niet te behandelen is door er aan de buitenzijde van alles en nog wat op te smeren.

 50. Dag Erik.
  Nu weer een nieuwe hype,– Dr.Frank– geen koolhydraten, veel eiwit??? Deze man zie je regelmatig voorbij komen op TV, weer veel verwarring!!!. Als je geen brood eet, zijn rijstwafels (bruine rijst) een goede vervanging??
  Vr.gr, Marjolet

  Marjolet
  31 jan 2011 05:59
  Permalink
 51. Hallo Marjolet, Laat je niet te veel van slag af brengen door Dr. Frank. Een dieet waar iemand een naam aan koppelt, is altijd twijfelachtig. Dr. Frank heeft gelukkig een veel betere achtergrond dan Sonja, maar ook zijn voedingsleer is enigszins beperkt. Toch is de kern van z’n verhaal niet verkeerd. We eten immers allemaal veel te veel koolhydraten. Maar je moet zoeken naar iets wat je altijd kan volhouden, dus geen dieet, maar gewoon een ander menu. Daarmee voorkom je een jojo-effect. Rijstwafels zijn volgens mij niet geschikt. Dat is leuk voor af en toe, maar na korte tijd ben je ze zat. En dan verval je weer terug naar je boterhammetjes. Eet gewoon maximaal de helft van de boterhammen van wat je gewend was, en vervang die door een gekookt ei, fruit, groentes, noten, stukje zalm of zoiets. Dat kan je wel volhouden. Als je brood wilt eten, smeer er dan een vette laag palmolie of kokosolie op. Gebruik veel kaneel maar eet vooral gezonde vetten. Op die manier krijg je wel gezonde calorieën binnen maar je hebt geen dip in je bloedsuiker dus minder noodzaak voor tussendoortjes.

 52. Dag Erik,
  Bedankt voor je reactie, zoals vaak sla je de spijker weer op zijn kop. Toevallig gebruik ik regelmatig kaneel!! Ik heb koolhydraatarm brood gevonden, dus gaat de inname van koolhydraten wat naar beneden. Ik kan mij helemaal vinden in het eten van groenten, fruit, noten,en eieren. Helaas voor mij geen zalm, ik eet alleen tonijn( 2x per week). Ik kijk met spanning uit naar je nieuwe informatie betreffende darmfunctie!!
  Vr.gr, Marjolet

  Marjolet
  1 feb 2011 06:52
  Permalink
 53. Hallo,
  Dat voeding en acne een relatie hebben daar ben ik nu wel achter. Echter bespeurde ik mezelf nog op een foutje…ik gebruik boter met plantaardige olie…Dus die zal ik snel schrappen en meer bakken in mijn rijstolie die ik ook heb. En ik zal op mijn brood nu kokosolie of palmolie smeren. Wat is eigenlijk het verschil tussen kokosolie en kokosvet? Het probleem is een beetje: ik woon in het noorden van Friesland. Vlakbij Dokkum. We hebben bij ons geen natuurwinkels. Alleen gezondheidswinkels. Voor dingen zoals kokosolie enz. moet ik langer reizen. Kan ik het misschien ook via een site bestellen?
  En dan nog een vraagje over verantwoorde tussendoortjes: Ik heb soms zo enorme trek in chips, koekjes enz…. Ik kan mezelf altijd wel goed inhouden. Soms neem ik wel eens wat. Dat is niet erg toch? als je er voor de rest zo goed mogelijk op let.
  Maar wat zijn verantwoorde tussendoortjes wanneer je acne hebt? Welke noten zijn goed. Cashewnoten misschien? ik ben namelijk niet zo gek op walnoten en bv die hele pure chocolade. Graag zou ik wat tips willen om soms die enorme trek in iets fouts te vermijden. Alvast bedankt voor uw reactie
  Vriendelijke groet, Petra

  Petra
  8 feb 2011 20:42
  Permalink
 54. Hallo, Ik heb kokosvet gekocht van royal green. Het is biologische maar het reukt niet meer naar kokos. Gekocht bij een G&W winkel. Ik kwam de term RDB (ofzoiets) tegen en dat betekende dat dan de goede eigenschappen verloren gaan. Ik heb even opgezocht of royal green ook RDB is en dat was het niet dus dat is positief… kan ik hier dan vanuit gaan. Is het dus wel de goede kokosvet? En hoe kom ik daarachter?
  Alvast bedankt voor u reactie. Vriendelijke groet, Petra

  Petra
  10 feb 2011 16:56
  Permalink
 55. Hallo Petra, acne heeft bijna alles met voeding te maken. Vergeet niet dat rijstzemelolie ook plantaardig is, maar minder omega-6 linolzuur bevat. Toch nog steeds 40%. Om te bakken kan je voorlopig best kokosvet gebruiken (tot 180ºC) en bij wokken is de rode palmolie beter. Of wokolie, die is er speciaal voor samengesteld. Olie en vet is het zelfde; vet is gestolde olie. Kokosvet is in de zomertijd ook vloeibaar, dus olie geworden. Zet het in de kelder of koelkast en het is weer vet.
  Er zijn allerlei sites die dergelijke producten aanbieden, kies wel voor glazen verpakkingen. Dit is veel veiliger ivm de weekmakers in plastic potten en flessen.
  Chips zou ik echt ten alle tijden vermijden, een koekje op z’n tijd zal je vast niet de das omdoen. Een mix van onbewerkte noten is natuurlijk beter. Cashewnoten worden wel flink bespoten. Probeer eens pecannoten. Die zijn echt heel gezond, maar wel met mate. Melkchocolade zou ik toch echt weglaten, veel te veel suiker. Je moet proberen langzaam te wennen aan bittere chocolade, dat is echt veel gezonder.

 56. RDB betekent; Refined, Deodorised & Bleached. Dit is niet raadzaam, ik prefereer echt een zo natuuridentiek en onbewerkt mogelijk product. Ik vind het ook totaal overbodig om het te ontgeuren. Op het brood is die smaak juist lekker, bij het bakken verdwijnt de geur nagenoeg volledig. Verwarm het echter nooit te hoog (max 180ºC). (Overigens worden visoliecapsules ook vaak ontdaan van z’n geur en dat betekent weer een extra bewerking die de olie kan aantasten. ) Of jouw kokosvet nu de juiste is, weet ik niet, maar de boodschappen die ik bij G&W gedaan heb, zijn me nooit tegengevallen. Ze verkopen ook hele goede soorten olijfolie! Kies altijd de ongefilterde soorten en verwarm ze niet.

 57. Dag Erik
  Kan jij mij ook tips geven voor overbeharing bij een man? Heeft dat ook indirect te maken met acne? Zo ja, wat zou ik kunnen doen om overbeharing tegen te gaan?

  kev
  21 feb 2011 21:23
  Permalink
 58. Overbeharing bij de man is doorgaans een gevolg van een te actieve omzetting van testosteron naar DHT (Dehydrotestosteron). Dit komt door de zelfde oorzaken die ook voor acne zorgen. Met namen het enzyme 5a-reductase is daarvoor verantwoordelijk. Saw Palmetto is een supplement wat dit enzym kan verminderen, maar er zijn er meer. Via deze LINK kan je lezen over deze remmers die overmatige haargroei (hirshuitism) kunnen remmen.

 59. Beste Erik, Allereerst wil ik zeggen dat ik blown away ben van je site! Ik heb last van mee-eters, echt iedere porie in m’n gezicht is verstopt en heb er ook last van op m’n schouders en hals/decolleté. Ik ben ervoor naar de dokter gegaan en tot mijn verbazing zei ze dat er niets aan te doen was, dat sommige mensen dat nou eenmaal hebben. Na het lezen van jouw blogs heb ik weer hoop! Dat mijn dokter er niets aan kan doen wil niet zeggen dat er niets aan te doen is! Nu had ik een vraagje over SkinMask: verwijdert het onzuiverheden die al in de huid zitten, zeg maar? Zou dat me van mijn mee-eters verlossen? Ik weet dat ik mijn leefstijl moet aanpassen voor blijvende resultaten!
  Groetjes, KC

  KC
  24 feb 2011 10:15
  Permalink
 60. Hallo Charlotte, mee-eters zijn niet echt noodzakelijk hoor, je kan ze gewoon kwijtraken. Natuurlijk is voeding van belang zoals de melk en de koolhydraten, daar begint alles mee. De mee-eters zijn aan de buitenzijde afgesloten door huidcellen waardoor de talg er niet uit kan. Als je de Detox&Mask gebruikt dan moet je die een beetje schurend aanbrengen zodat de dode huidcellen weer loslaten en de poriën opengaan. Laat dan het masker een minuut of 20-30 zitten en spoel af met lauw-warm water. Niet spetteren, maar je huid is dan door en door schoon. Paar keer doen en al je mee-eters zijn verdwenen. Voeding blijft natuurlijk van belang anders komt het weer terug. Als het echt lastig is met acne, die ontstoken is, dan kan de SkinClear verder helpen. Maar bij mee-eters lijkt me dat echt overbodig.

 61. Bedankt voor de snelle reactie! Wat valt er te zeggen over het drinken van appelcider azijn? Voor de tanden lijkt het me minder, dus zou het sowieso door een rietje drinken.. Maar is dat inwendig echt zo goed als men zegt dat het is? Heb geen zin in een kapotte lever ofzo door het volgen van een hype..

  KC
  7 mrt 2011 15:54
  Permalink
 62. Voor welke reden zou je appelciderazijn willen drinken?

 63. Voor mn huid, had gelezen dat het een soort van detox werking heeft die er voor zorgt dat er minder afvalstoffen via de huid naar buiten komen(?) en dat het de huid meer laat stralen Mijn huid is nogal onrein (mee-eters) en heb wat rode/bruine vlekjes van acne waar ik van af wil

  KC
  7 mrt 2011 23:04
  Permalink
 64. Hallo Charlotte, het begint natuurlijk met het voorkomen dat er afvalstoffen via voeding of anders binnenkomen. Detox&Mask is uitstekend geschikt om je mee-eters te verwijderen. Rode en bruine vlekjes kunnen littekens zijn maar ook pigmentvlekjes. Pigmentvlekken, samen met acne duiden vaak op insulineresistentie. Minder suikers/koolhydraten dus en meer bewegen is daarvoor o.a. een oplossing, samen met veel vette vis, bijvoorbeeld 3 of 4 keer per week, of visoliecapsules.

 65. Ik kwam een vraag van je tegen op de site van Van Der Donk Fine Chocolates over de verkrijgbaarheid van rauwe cacao split. Wij hebben standaard rauwe cacaobonen en cacao-nibs op voorraad in onze webwinkel. Ook kun je daar Raw Chocolate van Pacari vinden. Een variant met 70% cacaogehalte en een met 100% cacaogehalte.

  Jan-Paul Fros
  25 mrt 2011 12:00
  Permalink
 66. Hallo Erik,
  Veel nuttige informatie, dank je wel. Nu gebruik ik teunisbloemolie om mijn pmsk-lachten in toom te houden, maar dat is een Omega 6 olie en ik lees dat die beter te vermijden zijn. Is teunisbloemolie ((Efamol) wel verstandig omdat ik last heb van rosacea??
  Vriendelijke groeten, Suze

  Suze
  31 mrt 2011 12:19
  Permalink
 67. Hallo Suze, Teunisbloemolie is prima, het bevat weliswaar Omega-6, maar in de vorm van GLA. Dat is prima, dat remt juist ontstekingen. Let op dat er niet te veel, liefst geen linolzuur in zit. Neem voor je Rosacea genoeg Omega-3 vetten in de vorm EPA en DHA, dus visolie. Krill olie is heel goed omdat het ook nog heel rijk is aan astaxanthine, een super antioxidant wat extra bescherming geeft aan je huid.

 68. Een berichtje voor Marjolein, huidcoach voor acne, rosacea en psoriasis: waar kan ik jou vinden? (plaatsnaam, website?) De schoonheidsspecialistes die ik tot nu toe heb benaderd, hebben geen idee hoe ze me kunnen helpen bij de bestrijding van rosacea. Ik wil graag contact met je opnemen!
  Alvast bedankt, Dorien

  Dorien
  7 apr 2011 10:22
  Permalink
 69. Hallo Dorien, Als je op mijn naam naast mijn reactie klikt, dan word je direct doorgelinkt naar mijn website. Alle namen die witgedrukt staan, linken door naar een website. Maar voor de volledigheid; Marjolein Huidverzorging & Advies, Hoogewei 77, GOES (Zeeland) tel. 0113-251611, http://www.marjoleinhuidverzorging.nl
  Ik heb al veel mensen van hun rosacea af kunnen helpen. Als je niet in de buurt woont, neem dan toch even contact met me op. Dan kijken we samen hoe we e.e.a. kunnen regelen. Vriendelijke groet, Marjolein Blom-Eckhardt

  Marjolein
  8 apr 2011 10:02
  Permalink
 70. Marjolein, bedankt voor je reactie – ik bel je!
  Met vriendelijke groet, Dorien

  Dorien
  13 apr 2011 11:48
  Permalink
 71. Hallo, Een interessante website. Sinds ik 18 ben heb ik last van acne. Destijds naar de huisarts geweest en een antibiotica-depper mee gehad. Dit heeft erg lang goed geholpen maar als ik er mee stopte kwam het weer terug. Tot ik er steeds beter tegen kon (resistentie). Daarna veel andere middelen gebruikt die niet of nauwelijks hielpen. Met andere woorden; het heeft de oorzaak (wat dat ook mag zijn: hormonen, voeding) niet aangepakt maar heeft het wel goed onder controle gehouden.

  Na bij een natuurlijke genezer te zijn geweest let ik goed op mijn voeding. Iedere dag twee stuks fruit waarvan 1 altijd een banaan en de andere wissel ik steeds. Ik drink/eet geen zuivel producten en ik eet ‘s avonds verse groenten met aardappelen, 1x in de week volkoren pasta met groente, 1x in de week vis en 1x in de week rijst. Ook eet ik geen varkensvlees. Ik neem extra supplementen: zink, c en d3. Ik eet wel iedere dag 8 bruine boterhammen, maar of dat nou werkelijk de oorzaak kan zijn? Ik eet dat al mijn hele leven en de acne is pas op late leeftijd gekomen.
  Mijn dermatoloog wil mij na de zomer ROA voorschrijven voor mijn acne. Nu heb ik niet veel acne maar wat ik heb is heel heftig: cysten rond mijn mond die littekens achterlaten en bovendien erg pijnlijk zijn. Tot die tijd houd ik het schoon bij een schoonheidsspecialiste met natuurlijke producten. Maar tot nu toe helpt dit alles niets, werkelijk niks. Nu heb ik wel eens ergens gelezen dat acne rond de mond kan komen door een allergie of hormoon dis balans (ik ben een man). Heeft u nog tips voor mij.

  Jan
  24 apr 2011 12:48
  Permalink
 72. Ik hoorde van de week als je droge huid heb kun je beter gezouten roomboter gebruiken dan becel want in becel zit geen en vet hebben we nodig.

  c van agtmaal
  24 apr 2011 14:34
  Permalink
 73. Hallo Jan, antibiotica is nooit echt een oplossing voor dit probleem. Zink, extra vitamine C en flink wat D3 kan al heel wat doen. Ga met dit weer lekker in de zon, maar zonder te verbranden. Je hebt zeker wel 50 tot 100µg aan D3 per dag nodig tegen acne. Ik zou vaker per week die vette vis eten, of gebruik maken van visoliecapsules. Een paar gram per dag helpt al flink. 100 gram makreel bevat 3 gram omega-3 vetten, dat is vergelijkbaar met ± 10 gram visolie.
  Kijk voor de behandeling van je littekens volgende week weer naar RTL4, daar laten we zien hoe je aan die oneffenheden kunt werken. Maar pak je acne van 2 kanten aan, dat werkt het beste, neem vooral geen Roacutane, dat is echt eng en gevaarlijk spul. Overigens, 8 volkoren boterhammen mag echt wel minder zijn, probeer het af te bouwen en vervang het door meer groentes en fruit!

 74. Er zitten veel gezonde stoffen in roomboter, inclusief gezonde vetten. Ook kokosvet hoort bij die categorie. Of olijfolie. Als je geen vet eet, kan er in je huid alleen maar troep komen. Roomboter is prima, maar eet er wel veel vette vis bij, zodat je ook je omega-3 vetten binnen krijgt.

 75. Beste Erik, bedankt voor je reactie en ik ga zeker kijken. Welke vis-olie capsules kan je aanraden? Volgens mij is de een de andere nog niet. Ik zal ook de 8 volkoren boterhammen langzaam verminderen.

  Jan
  24 apr 2011 14:40
  Permalink
 76. Raadpleeg je schoonheidsspecialiste maar, die heeft alles in huis, ook de juiste olie. Hier kan je zien wie er bij je in de buurt zit.

 77. Beste Erik, Leuk je site te lezen. Weet je ook wat af van gesloten comedomen? Deze witte onderhuidse bultjes heb veelvuldig op mijn rug en schouders. Inmiddels 32 dus puberklachten zijn het niet meer. Ook al eens bij de dermatoloog geweest en hij zei zonder blikken of blozen Roaccutane. Binnen 1 minuut was ik weer buiten. Gevoelsmatig heb ik dat toen niet gedaan. Heb zelf het idee dat als deze bultjes een weg naar buiten zoeken en in aanraking komen met lucht ze gaan ontsteken. Iets waar ik ook last van heb. Het zijn dikke rode bulten waarbij je kunt voelen dat er veel rommel inzit. Het beeld is wel erg afwisselend, soms zit ik eronder en de andere keer is er niets te zien. Ik heb me ook wel eens laten vertellen dat je moet gaan zonnen tot net tegen het verbranden aan. Wat daarvan waar is durf ik niet te zeggen. Alvast bedankt voor je antwoord. Vriendelijke groet, Wouter.

  wouter
  25 apr 2011 12:51
  Permalink
 78. Hallo Wouter, te veel zon is niet handig in jouw geval (en wellicht ook gevaarlijk). Veel zon geeft een extra verhoorning van je opperhuid waardoor die dikker wordt. Dat is onhandig want dan raken juist de talgklieren verstopt. Als je teveel talg produceert blijven de cellen van die bovenste huidlaag (stratum corneum) vastplakken. Regelmatig scrubben helpt zodat je poriën open blijven. Als je met je huid matig in de zon gaat bouw je extra vitamine D3. Je activeert er ook het zogenaamde “Human Anti Microbal Peptide” mee wat natuurlijk helpt om die overtollige bacteriën te lijf te gaan. Ga gewoon naar een schoonheidsspecialiste, die kan je huid prima reinigen.

 79. Beste Erik,
  Op dit moment zit ik al bij een schoonheidsspecialiste (sinds 1 week). Ik heb producten meegekregen die nagenoeg bijna 100% natuurlijk zijn. Helaas is het tot nu toe alleen nog maar erger geworden maar het is nog te vroeg om te oordelen, aangezien een puistje er een tijd over doet naar boven te komen. Zoals ik al aangaf gebruik ik al enige tijd de supplementen: vitc, d en zink. Maar ik merk hier nog helemaal niks van.
  Wat ik mij ook afvraag: lang niet iedereen eet gezond maar die hebben lang niet allemaal acne. In mijn vriendengroep van 15 man ben ik de enige met acne. Ik denk dat het grootste gedeelte met hormonen te maken heeft en erfelijkheid en voor sommige voeding, bv een tekort aan zink of vit d meespeelt bij acne.

  Jan
  25 apr 2011 16:51
  Permalink
 80. Hallo Jan, het kan inderdaad even duren voordat je werking ziet. Bij sommige producten kan het zelfs erger worden, om overtollig afval eerst te verwijderen uit de huid. De huid is immers ook een afscheidingsorgaan en als die functie beter gaat werken raak je dus versneld troep kwijt. Dat zie je natuurlijk maar is een prima reden om juist door te gaan. Je wilt immers en echt schone huid. Geef de schoonheidsspecialiste even de tijd. Vraag haar om de SkinClear te bestellen, zoals in het programma Apotheek en Gezondheid, zij moet het kunnen bestellen. Je hebt dan de andere supplementen niet nodig, dit is perfect afgestemd op je acne.

 81. Hoi Erik, Bedankt voor je reactie. Ik zal het haar vragen en ik zal mijn vorderingen over een tijdje melden.

  Jan
  27 apr 2011 07:30
  Permalink
 82. Hallo,
  Een tijdje geleden ook een berichtje geplaatst maar op de een of andere manier kan ik het nergens meer terug vinden.. Nog een poging dus. Je schrijft dat je met acne graanproducten moet mijden. Ik lees hier vooral over brood mijden maar wat met andere granen als quinoa, gierst, couscous e.d. Ook te mijden? Ik eet tussen de middag nu rauwkost maar dat alleen dat vind ik echt niet een maaltijd. Ik heb dan nog altijd trek. Daarom combineer ik het nu met zelfgemaakte aardappelsalade (met een beetje olijvonaise en bieslook) of met tabouleh, bio-rijst, quinoa. Is dit ok? Las nl. dat aardappels een hoge gly. index zouden hebben (zucht, ook dat nog…).
  Wat ik moet met soja is niet duidelijk. Ik lees hier dat je het voor mannen met acne afraadt. Geldt dit ook voor vrouwen? Ik eet nu nl. regelmatig alpro soya met muesli als vervanger voor mijn gewone yoghurt met muesli (zodat ik melk mijd). Is het veilig om 2 eieren per dag te eten? Ik heb altijd geleerd dat je max. 2 eieren per week mag eten? Zijn rijstwafels ok?
  Iemand schreef iets over mee-eters. Ik heb gemerkt dat als je geen brood en melk eet, ze verdwijnen. Inmiddels zijn ze terug omdat ik nogal gezondigd heb de laatste tijd maar heb wel ondervonden dat het te controleren is. Olijfolie niet verhitten. Als je een eitje bakt op een laag vuur, kan dat dan ook niet in olijfolie. Bedoel maar, wordt het dan 180 graden in de pan?
  Gr Helen

  Helen
  5 mei 2011 09:34
  Permalink
 83. Hallo Erik,

  Bedankt voor je reactie. Je rug blijft natuurlijk een lastige plek, omdat je niet overal makkelijk bij kunt. Die witte onderhuids bultjes zijn er echt heel veel en denk dat de schoonheidsspecialist die niet allemaal door gaat prikken. Maarja met creme gaat het ook niet weg.

  wouter
  5 mei 2011 16:05
  Permalink
 84. Hallo Helen, Granen, vooral met gluten, beschadigen de darm, dat kan acne of rosacea uitlokken. Aardappels hebben idd een hoog glycemische index, tenzij je zoete aardappels eet. Die zijn echt veel gezonder. Soja moet je mijden, tenzij het gefermenteerd is. Je müsli/sojamelk combinatie is een succesformule om meer acne te krijgen. 2 eieren per dag is prima, als ze biologisch zijn. Je meeëter verhaal is duidelijk een bewijs… gaan die ontsteken dan heb je weer acne. Je pan is ook zo boven de 180ºC, tenzij je het vuur op de laagste stand laat staan. Dan kan je wel olijfolie gebruiken, maar blijf voorzichtig.

 85. Erik, bedankt voor je advies. begrijp ik het goed dat je stelt dat mensen met een acne-gevoeligheid beter helemaal geen granen eten? Of beperkt? Granen heb je toch nodig lijkt me…of niet? Wat eet je anders in de plaats? Ik eet veel slaatjes nu als lunch maar doe er meestal aardappelsalade (zelfgemaakt dan wel) erbij omdat ik anders echt geen voldaan gevoel heb. Soms gebruik ik, ipv aardappelsalade, quinoa, amarant, gierst, couscous maar dat is dus niet aan te raden?
  Mvg Helen

  Helen
  9 mei 2011 08:54
  Permalink
 86. Helen, af en toe granen is okay, maar dagelijks is voor veel mensen af te raden. Sommige mensen kunnen er tegen maar het merendeel is glutenintolerant. Veel mensen weten dat niet en hebben amper of onherkenbare klachten. Maar zonder granen doen de meeste mensen het toch beter. Google eens op die alternatieven en kijk bij saponinen. Die tasten vaak je darmwand aan. Maar uiteindelijk moet je toch eten en is het aan jezelf om de beste keuze te maken binnen wat er mogelijk is.

 87. Ik heb voldoende motivatie om dingen te laten maar ben op zoek naar goede alternatieven. Enkel groenten en fruit eten, dat lukt geen (modern) mens. Wat raadt je aan i.p.v. granen? Iets wat ik kan bijvoegen aan mijn slaatjes ‘s middags. Bvd. Mvg Helen

  Helen
  9 mei 2011 10:31
  Permalink
 88. laatste berichtje van vandaag..;-) beloofd. Ik ben maar aan het zoeken naar goede voeding die je bij je groente kunt eten. Enkel groente geeft mijn geen voldoening (al eet ik er nog zo veel van). Als ik het goed begrijp zijn alle granen niet echt fantastisch. Maar of ik nu amarant, quinoa etc. eet of brood, zou dat dan veel verschil maken? Ik overweeg nu om in beperkte mate, bij de groente, Spelt brood te gaan eten (ingredienten: Volkoren tarwemeel, Tarwe, Rogge, Water, Gist, Natuurdesem, Plantaardig vet, E282 (Calciumpropionaat), E200 (Sorbinezuur), Tarwe-eiwit, Mout, Zout). Dit maar in kleine hoeveelheden.Bw 1 tot 2 sneden bij een heel bord groenten. Of is het toch beter om dan zelfgemaakte aardappelsalade te maken? al hoewel aardappels ook een hoge GI hebben..
  mvg Helen

  Helen
  9 mei 2011 11:12
  Permalink
 89. Zelf aardappelsalade maken met zoete aardappels, olijven en olijfolie, vis, wild gevogelte, bessen, eieren, … altijd beter dan die vreemde toevoegingen.

 90. Hoi Erik-Alexander
  Heb je ook tips waarmee je een onzuivere huid aan de buitenkant kan behandelen? Zoals wat voor soort zeep/scrub of crème? Ik heb het niet zo met schoonheidsspecialisten, sinds ik problemen heb met mijn huid, ben ik al bij 2 verschillende schoonheidsspecialisten geweest. 2 jaar geleden heb ik eerst een Neoderma biopeeling gehad met de bijbehorende producten, maar dat heeft niet geholpen. En een jaar later heb ik een microdermabrasiekuur gehad met de producten van Guinot. Ik kan u vertellen dat beide behandelingen en producten heel erg duur waren en heeft ook geen resultaat opgeleverd. Het enige resultaat wat ik gemerkt heb, was in mijn portomonee te voelen.
  Dus nu ben ik op zoek naar natuurlijke producten die niet heel duur hoeven te zijn en die goed voor je huid zijn maar ik heb geen flauw idee waar ik moet zoeken. Als ik ga googelen op het internet kom ik heel veel dingen tegen waarvan ik dan niet weet of ze uiteindelijk goed doen of de boel alleen maar verstoppen.
  Uiteindelijk wil iedereen verkopen!
  Ik zou heel erg geholpen zijn met wat tips. Alvast bedankt.

  Loesje
  1 jun 2011 20:59
  Permalink
 91. Hallo Loesje, alleen werken aan de buitenzijde is nooit voldoende. Veel technieken kunnen goed werken mits ook aan de binnenzijde gewerkt wordt. De onzuiverheden komen immers daar vandaan. De aangeboden technieken zijn dus eigenlijk wel goed maar helaas slechts het halve werk. De andere helft moet via de binnenzijde komen. Vandaar dat je wellicht niet tevreden was, maar dat hoeft dus niet blijvend zo te zijn. Nederland kent zo’n 10.000 schoonheidsspecialistes, waarvan een groot aantal zeer vakkundig is. Helaas zijn er ook de minder bekwame salons, maar daar bestaan natuurlijk geen lijstjes van. Neoderma is volgens mijn gegevens een uitstekend product, mits goed toegepast. Ook van Guinot ken ik verder geen slechte berichten. Wellicht dat het allemaal net iets te mooi is voorgespiegeld. Om resultaten te boeken zal je een behandelplan moeten maken met je specialiste. Zijn het gewoon losse hapsnap behandelingen dan zit je bij het verkeerde salon.
  Een huid reinigen van de buitenzijde? LavieSage Detox&Mask. Zeer effectief en erg goedkoop.

 92. Hallo Erik
  Ik had een vraagje over voedingssupplementen. Ik slik nu voor mijn rosacea : lysine 1000mg 1 tablet per dag, enzymen complex 2 keer per dag, zink 2 keer per dag, biergist 2 keer 2 tabletten per dag, omega 3 visolie 2 keer per dag en vitamine c 1000. Dit op aanraden, maar is dit eigenlijk wel goed, als je zoveel slikt? Of kan dat geen kwaad. Alle producten komen bij de tuinen vandaan.
  Groetjes Anita

  Anita
  17 jul 2011 13:46
  Permalink
 93. Hallo Anita, de doseringen die je noemt zullen geen problemen opleveren. Of ze snel genoeg werken, blijft natuurlijk de vraag. Vergeet je voeding niet aan te passen. Je hebt wellicht veel meer visolie nodig, liefst krilolie. Die is veel werkzamer en beter absorberend. Vraag anders je schoonheidsspecialiste, die weet wat zinvol is en wat niet. Wellicht hebben ze goede aanbevelingen.

 94. Dag Erik, Dank voor je informatieve artikel. Hierbij mijn ervaring met Acne. Ik ben onder behandeling geweest van een dermatoloog en heb Roaccutane gebruikt. Ik ben gestopt omdat de kuur mij te zwaar werd.
  De acne is daarna teruggekomen.

  Ik heb nu zelf een dieet gevolgd, ook op basis van bovenstaande onderzoeken en ben inmiddels acnevrij.
  Het boek van Marjo Horn “Stop Acne Nu” geeft een handig dieet dat je kunt volgen waarbij ook de vitaminepillen worden genoemd. Het geeft daarnaast praktische informatie voor verzorging van de huid zoals gebruik van Tea Tree facewash en praktijkvoorbeelden.
  Mijn ervaring is dat ik jarenlang vooral erg baalde dat acne mij is overkomen en anderen niet (slachtofferrol). Nu uit de slachtofferrol gestapt en verantwoordelijkheid genomen en het dieet streng gevolgd ondanks dat anderen wel alles mogen eten. (Ik benadruk dat het dieet half volgen weinig effect heeft.) Na het dieet langzaamaan producten gaan toevoegen en nu geaccepteerd dat mijn lichaam met acne reageert op melk en producten met een hoge GLI. Andere producten kan ik wel eten, maar dit is voor een ieder anders.
  Ik heb enkele kanttekeningen bij bovenstaand artikel: Zoete aardappel en gekookte wortels kennen ook een hoge glycemische index. Ook kan fruit acne veroorzaken omdat bepaalde fruitsoorten een hoge GLI hebben (fruit veroorzaakt kleine rode pukkeltjes).
  Daarnaast adviseer ik op advies van een dermatoloog van de acne af te blijven, ook de schoonheidsspecialiste. De huid kan beschadigen. Een porie is immers in vergelijking met een vingertopje zeer klein. Bedenk dat iedere pukkel uiteindelijk vanzelf weg gaat.

  Ellen
  12 aug 2011 16:38
  Permalink
 95. Hallo,

  Sinds mei slik ik skinclear en skinsecure en drink ik detox en mask. Ik had verwacht dat ik sneller resultaat zou zien. Het gaat met vallen en opstaan. Het is een tijdje wat erger geweest. Mijn hormonen zijn soms ook wel eens in de war. Niet altijd regelmatig ongesteld. Zou het misschien daarom ook wat moeizamer gaan?
  Ik word begeleid door Johanna Nauta. Zij zegt dat ik het qua voeding ook erg goed doe. Nu lees ik in 1 van de reacties dat je meel producten moet vermijden. Dat wist ook wel maar ik heb toch een paar laten staan in mijn menu. Ik vermijd al heel veel: Geen aardappelen meer, geen suikers meer, geen plantaardige olie, geen zuivel enz enz… en ik merk ook dat het daardoor eigenlijk best wel goed gaat. Zo nu en dan een kleine uitbarsting of er eens 1 bij….
  Ik ben overgestapt op het zelf bakken van biologische volkoren speltbrood. En ik eet ipv aardappelen zilvervliesrijst en zoete aardappelen. Ook eet ik zo nu en dan 100% boekweit crackers of zilvervliesrijst wafels. Het gaat er bij acne toch hoofdzakelijk om dat je bloedsuiker spiegel laag blijft? Johanna zegt dus dat ik het qua voeding erg goed doe en ik laat al zoveel staan….Wanneer ik toch de zilvervliesrijst en speltbrood niet meer zou mogen hebben dan zie ik het echt niet meer zitten. Ik eet daarnaast zoveel goede dingen en ik vermijd het ergste….
  Om nog een beetje meer variatie aan te brengen in mijn menu heb ik nog een aantal vraagjes over bepaalde producten. Ik ben gek op het merk aman prana. Die hebben zoveel mooie producten. Zo hebben ze ook Gula Java Cacao. Dat is chocolademelk die je ook kunt mengen met water. Dit zit er in: Ingrediënten: 78,5% kokosbloesem suiker1,2, 20% magere cacaopoeder1,3, 1%vanille1,3, 0,5% kaneel1, 390g, Bovis 9.500, -30 Yin, GI 30. Een lage glycemische index dus.
  Zou ik dit mogen hebben? en is het ook goed wanneer je acne hebt om in red palm olie van aman prana te bakken? en bij de natuurwinkel zie ik wel eens notenpasta staan. Bv hazelnoot of cashewnoten pasta. Is dat wel goed voor mij?

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Groeten,
  Petra

  petra
  26 aug 2011 11:25
  Permalink
 96. Hallo Ellen, de hoge glycemische index van wortels ontstaat vooral door het koken. De “zoete aardappel” is veel beter dan een reguliere aardappel. De extra carotenen erin zijn effectief tegen acne. Niet iedereen wil een extreem dieet doorvoeren. Als de basis te smal is haken veel mensen af. Daarnaast blijft het toch weer erg persoonlijk. Variatie is erg belangrijk dus ik probeer voorzichtig te zijn in het elimineren van voedingsmiddelen, tenzij ze echt niet kunnen. De GLI van een banaan is natuurlijk niet de laagste, maar bij matig gebruik heeft het meer voor- dan nadelen.
  Schoonheidsspecialisten met een acne-specialisatie hebben dat vak van een dermatoloog geleerd. Ik bemoei met dus niet met hun invulling van acne-behandelen, maar denk wel dat je uiterst voorzichtig moet zijn met je huid.

 97. Hallo Petra, bedankt voor je beknopte samenvatting :-) Rode Palmvet van Aman Prana is prima om in te bakken, hun kokosvet is ook geweldig. Die cacao-lekkernij ken ik niet. Persoonlijk zou ik het houden op rauwe cacoa, dan heb je nog meer bovis en 0,0% suikers. Maar of je er chocomelk van kan maken, geen idee. Het zit wel boordevol antioxidanten en is ook echt gezond.
  Als je meel gebruikt blijft het probleem een beetje het zelfde. Boekweit valt niet onder de granen en kan je in redelijke hoeveelheden gebruiken. Het bloedsuikergehalte is belangrijk. Maar ook de gezondheid van je darm. Zo kunnen peulvruchten, vooral sojabonen, je darmwand flink beschadigen.
  Notenpasta (zonder pinda’s!) lijkt me prima. Je kan het zelf ook maken door noten met olijfolie te mengen en te pureren. Beetje rauw zeezout erbij, dat moet lekker zijn.

 98. Beste Erik,
  Wat vindt je van havermout als voedingsmiddel? Is dit slecht om te eten als je acne hebt? Valt dit ook onder de granen? Het heeft een lage GI en brengt dus de bloedsuikerspiegel niet omhoog..
  Groet, Gabrielle

  gabrielle
  18 sep 2011 14:28
  Permalink
 99. Hallo Gabrielle, Havermout is qua GI prima maar bevat eigenlijk de “verkeerde vezels”. Af en toe eten is natuurlijk geen probleem, maar granenvezels binden hormonen zodat ze worden afgevoerd via de ontlasting. Zo kunnen ze niet gere-absorbeerd worden. Daardoor kunnen hormonale tekorten ontstaan. Iedere dag eten is dus zeker af te raden.

 100. Als ik dit allemaal lees, mag ik enkel nog zoete aardappelen eten met groenten en fruit, en af en toe vette vis, mag er dan minstens een beetje kokosmelk bij, zodat ik een sausje bij kan maken? Zou je geen menu’s kunnen plaatsen voor een acnevrije huid?

  Indiana
  3 okt 2011 18:12
  Permalink
 101. Hallo, Wanneer je acne hebt, mag je dan af en toe in ghee bakken?
  Groet, Petra

  petra
  10 okt 2011 17:15
  Permalink
 102. Dat mag, het is namelijk veel beter dan bakken in vloeibare linolzuur. Gebruik genoeg olijfolie en visolie, maar alleen koud, dus niet verhitten.

 103. hallo erik, een paar vraagjes, ik wil graag geitenkaas, roomkaas en/of yoghurt uit proberen… is dit verstandig? Zou gunstiger zijn dan koemelk producten, heb ik het goed begrepen dat ik de yoghurt dan, zeg maar een week of 2 over de datum moet laten gaan? en hoe sta jij tegen over de minus L producten (Hollandse kaas, roomkaas, yoghurt met een miniem aan lactose, bevat wel galactose) natuurlijk dit alles zonder suiker, zou dit ook te proberen zijn, uiteraard niet te vaak.
  Verder ben ik gek van rijstwafels (zilvervlies, zonnatura) bijvoorbeeld met banaan, kokosvet/ kaneel/ pure chocolade of eigen tapenades… zijn die rijstwafels verstandig? bevat natuurlijk nauwelijks voedingsstoffen, maar eet er zo 8 op een dag, zit hier enig risico aan…???
  verder heb ik een aantal eettips voor het vermijden van het lastige brood, oke als ik die hier plaats, wellicht heeft iemand er iets aan…
  En de laatste, ik heb kleine rode puntjes op mijn kin, langs de zijkanten van mijn mond, kan dit zijn door het suiker in fruit, eet 2 stuks fruit en dan af en toe nog een paar gedroogde pruimen/abrikozen.. of gaat dit over nadat ik langer dit dieet volg (nu 7 dagen)
  alvast bedankt voor de antwoorden, mvg peggy.

  peggy
  25 nov 2011 18:26
  Permalink
 104. Hallo, Ik heb een vraagje over mee-eters. Ik help iemand met voedingsadvies te geven omdat ik zelf daar ook heel veel baat bij heb gehad met mijn acne, maar nu heeft zij vooral erg last van mee-eters. Eigenlijk alleen maar. Voorhoofd en kin. Heeft dat ook nog ergens mee te maken. Bijvoorbeeld dat je bloedsuiker erg in de war is? Is dat ook een duidelijk verschil dan wanneer je meer ontstekingen hebt?
  Alvast bedankt voor uw antwoord! Groeten, Petra

  petra
  27 nov 2011 18:40
  Permalink
 105. Hallo, Ik las in 1 van de reacties dat u zei dat zaden de darmwand beschadigen. Vooral soja en pinda’s. Dit vermijd ik natuurlijk, maar geldt dat ook voor bijv: lijnzaad of pompoenpitten? Groet, Petra

  petra
  5 dec 2011 17:23
  Permalink
 106. Peggy, koemelkproducten kan je bij acne het beste in totaliteit vermijden. Als je perse melkproducten wilt zijn alle geitenmelkproducten beter. Als het dan gefermenteerde producten bevat, dan mogen die zeker over de datum zijn, omdat ze dan verder gefermenteerd zijn, dus minder lactose bevatten. Maar het gaat niet alleen over de lactose, ook over de groeifactoren die bij koemelk identiek zijn aan die van de mens, en dat is ongewenst.
  Of rijstwafels een aanvulling op je gezondheid zijn, weet ik niet. Het spul weegt niets, maar er zit ook niet veel nuttigs in. Het is alleen handig om er iets op te smeren. De zaken die je noemt lijken me prima, als je niet te veel kaneel gebruikt. Bij 2 stuks fruit zal je niet gauw teveel koolhydraten binnen krijgen. Maar ja, een hele ananas is ook een aardig bergje suiker. Gedroogde vruchten bevatten ook veel suikers, maar zijn doorgaans toch wel gezond, als je er geen handen vol van eet.

 107. Een mee-eter is eigenlijk een puistje maar dan zonder de ontsteking. Dat is al beter dan met ontsteking natuurlijk, maar de oorzaak is dezelfde. De talg is vermengd met de hoorncellen die het gaatje van de talgklier verstopt. Voorzichtig scrubben en daarmee de hoorncellen verwijderen kan de opening herstellen zodat de talg eruit kan. Veel cosmetica op minerale-olie-basis draagt bij aan het verstoppen van die talgkanaaltjes.

 108. Nee, voor die zaden is het geen probleem. Soja en pinda’s zijn peulvruchten. Maar granen hebben het zelfde probleem. Lijnzaad en pompoenpitten gelukkig niet. Beide gezond en anti-acne.

 109. Fijn te lezen dat pompoenpitten geen probleem zijn en ga 1x in de week een geitenproduct proberen, af en toe heb je gewoon zin in iets van zuivel en op deze manier haal je de trek daar in er vanaf en kan ik de koemelk producten makkelijk in de super laten staan, tenminste dat werkt zo bij mij… Ben nu al een tijdje bezig met deze aangepaste levensstijl en moet zeggen dat het me met de tijd steeds beter bevalt en ook mijn huid er rustiger van is geworden, zelfs als ik me extreem streng opstel, heb ik zo een week bijna nergens last van… Collega’s lachen om mijn voederbakjes met groente die ik mee neem, mensen merken het verschil en ook mijn familie deed met sinterklaas vrolijk mee, volkoren toastjes zonder suiker met makreel, gekookte biologische eitjes, noten en diverse groente stonden op tafel… Ik heb erg veel aan deze site gehad en zal hem af en toe nog zeker raadplegen voor de updates….
  Succes Erik en zeker bedankt voor je tips!

  peggy
  7 dec 2011 13:31
  Permalink
 110. Hallo ben ik nog een keer….Ik heb namelijk weer wat ontdekt. Telkens denk, ja nu weet ik alles wat mijn acne steeds veroorzaakt, maar dan toch kom ik weer ergens achter waar ik in eerste instantie nooit aan gedacht had. Ik at namelijk veel sperziebonen en doperwten. Ik had nooit door met mijn domme hoofd haha dat die ook bij de peulvruchten horen. Die veroorzaken dus ook lekkende darm? Nu ik dit weet ben ik even in de war en onzeker of ik wel de goede groente kies. Nu is mijn vraag: welke groenten zijn goed?
  Alvast bedankt voor uw reactie! Groet, Petra

  Petra
  8 dec 2011 15:03
  Permalink
 111. Sinds vanmorgen je site ontdekt! Wat een informatie….daar hebben we tenminste wat aan! Ik moet alle informatie nog eens goed lezen…. Ik ben nu 31 jaar en heb nog steeds last van acne. Voornamelijk op de kaaklijn. Ik eet geen varkensvlees, zuivel, chocolade, enz. De “trigger” bij mij is stress, en dan zit ik in zo’n vicieuze cirkel, dat ik er moeilijk vanaf kom. Ik eet wel elke ochtend alpro soya yoghurt met noten, haver, kortom muesli. Mag ik dit helemaal niet meer eten. Is er geen enkele yoghurt-soort wat je meer mag hebben?! Voor de rest van de dag eet ik veel komkommer, wortelen, tomaten en 2 eieren, appels. Daar raak ik al goed verzadigd van. Ik ben helaas geen viseter, een stukje zalm vind ik nog wel eens lekker. Groet, Renate

  Renate
  20 dec 2011 10:12
  Permalink
 112. Hallo Petra, groentes die bij het was schuim vertonen, moet je vermijden. Dat schuim heeft een zeepachtige functie en tast je darm aan. Heel goed zijn juist veel bladgroentes. Eet die dan vanaf de krop en niet voorgewassen. Beste; groentes uit de volle grond. Zelf snijden, niet al te best wassen (dus liever bio) en rauw eten. Hoe meer cellulose, hoe gezonder voor de darm. Granen zoals in brood doen het tegenovergestelde, tasten juist de darmwand aan. Koolsoorten zijn allemaal prima, maar niet vaker dan 4x per week.

 113. Hallo Renate, welkom op de site! Tja, Sojamelk hoort bij de slechtste “voedingsmiddelen”. Noten zijn wel goed, muesli juist weer niet. Granen bevatten de verkeerde vezels. Groentes zijn wel heel veel beter. Als je graag een zuivelproduct wilt eten (beter niet bij acne), kies dan nooit voor namaakmelk of koeienmelk. Geitenmelk is dan de beste optie, of een afgeleide daarvan. Voorkom iedere bron van fructose! Let dus op bij toetjes met een smaakje. Zeer pure chocolade is overigens prima. De rest van je lijstje lijkt prima. Eet “oude appels”, dus die al even liggen. Zalm, maar ook andere soorten vette vis zijn prima. Je hebt namelijk ook vitamine D3 nodig, maar zonlicht is nu niet toereikend. Extra suppletie is ook erg goed.

 114. beste eric, is zilvervliesrijst 3x/4x in de week een goed idee…dit ook i.v.m een g.i van 50. Wilde rijst ook gezien bij de G&W maar die zak was een combi met gewone witte rijst en witte rijst lijkt me niet echt een goed idee, toch… Misschien zijn er bepaalde” rijst” soorten die wel een goed idee zijn ? Couscous, bulghur, amaranth, basmati, pandan, gierst… Ik begrijp dat alles voor een keer wel mag, maar ik wil dit dus meerdere keren p.w. eten, dus variatie beter dan toch…

  peggy
  28 dec 2011 12:55
  Permalink
 115. Hallo, Mijn acne is, dankzij de supplementen van Laviesage en de voedingsrichtlijnen en daar houd ik me heel goed aan, eindelijk stabiel. Ik wil soms ook wel eens wat anders uit proberen en dan zoek ik op internet helemaal uit of dat wel goed voor mij is, maar ik kom er toch niet altijd achter of dan durf ik het niet want het gaat juist zo goed met mij nu. Dus dan moet ik toch u weer om advies vragen. Zo heb ik nu een vraag over wilde rijst. Ik wil graag wilde rijst proberen en is sesam en hennepzaad ook goed?
  Alvast bedankt weer voor uw antwoord! Groetjes Petra

  Petra
  6 jan 2012 18:44
  Permalink
 116. Probeer je inname van koolhydraten te beperken tot zo’n 20-25% van je calorieën. Daarvan moet je het meeste uit fruit en groente halen. Af en toe een beetje rijst is prima. Echte wilde rijst bestaat uit zaden van bepaalde grassoorten. Koken is langdurig maar het vult prima, is smakelijk en goed combineerbaar. Je hebt dan echt maar heel weinig nodig. Maar wat bruine of witte rijst, maar echt beperkt, is best mogelijk. Toch, als je wat meer thuis bent in allerlei soorten knollen, blijkt dat je nauwelijks nog rijst nodig hebt. En variatie is altijd beter dan vaker van het zelfde.

 117. Hallo Petra, goed te horen dat je acne nu zoveel is verbeterd. Hennepzaap is rijk aan omega-3 vetten dus prima om te gebruiken. Van wilde rijst zal je nooit veel gebruiken, het is zeer vullend. Maar kleine hoeveelheden zullen, als je het niet te vaak gebruikt, geen problemen opleveren. Echter, begrijp goed dat granen allemaal lectinen bevatten die toch je darm kunnen aantasten. Ook bevatten ze proteaseremmers, dus zullen vertering van eiwitten tegenwerken. Rijst bevat doorgaans de minste hoeveelheden van deze stoffen, maar gerst en maïs juist de grootste hoeveelheden.

 118. Hallo Erik-Alexander, Nog bedankt voor uw reactie. Samen met de sch. specialiste bepaald om te beginnen met Lavieage, skinclear en skinsecure. Daarbij ook intensieve behandeling van de sch. specialiste. Ik heb nog een paar vragen aan u:
  Nu ben ik een paar dagen bezig met de inwendige inname van uw producten, het is nu wel erger geworden….wanneer begin ik verbetering te zien? Op dit moment eet ik nog wel soja yoghurt en ook nog 2 broodjes per dag (volkorenbrood). Welk brood kan je wel eten dan? En dus helemaal geen zuivel meer? Ik ben gek op toetjes! Biogarde ook slecht? Heeft je lichaam dat niet nodig? En hoe zit het met vlees? Wat wel en wat niet?
  Voor de rest van de dag eet ik veel fruit en een broodtrommel vol met tomaten, komkommerplakjes, wortelen en appel. Handje vol zonnebloempitten en pompoenpitten, een lekker stuk chocola +85%, en 2 eieren. (die doe ik ‘s middags op mijn brood) Ik drink geen koffie meer (ivm de koffiemelk) en drink alleen water, groene thee, rooibos thee en brandnetelthee. Zelf heb ik het idee, dat mijn acne puur hormonaal is, en dat alleen “de pil” daarvoor helpt. Maar doordat ik heftige acne-uitbraken kreeg na het stoppen van de diane-pil (wilde zwanger worden) durf ik ook niet meer aan de pil te beginnen. Ik ben nu 32 jaar en heb dus nog steeds last van acne.
  Ik hoop dat Laviesage gaat werken! Groet Renate

  Renate
  7 jan 2012 22:01
  Permalink
 119. oh ja, en ik eet ook alle dagen ongebrande noten.
  Ik eet nu s’ochtends mijn noten in de soja-yoghurt…waar kan ik mijn noten dan mee eten?

  Renate
  7 jan 2012 22:03
  Permalink
 120. Hallo Renate, de producten die je neemt hebben wel wat tijd nodig, maar zullen zeker een verbetering opleveren. Het kan idd even erger worden, daarna wordt het dan beter. Als je lever flink aan de slag moet gaat hij in het begin veel afvalstoffen verwijderen, en dat zie je dan in de huid. Qua voeding moet ik je afraden om nog iets van soja te gebruiken, dat zorgt namelijk voor darmbeschadigingen. Een enkele boterham is doorgaans geen probleem. Maar zuivel van koeien voorlopig echt vermijden, als je echt niet zonder kan, gebruik dan producten van bijvoorbeeld geitenmelk. Fruit is goed, maar bij voorkeur niet die soorten met veel fructose. Vlees kan wel, maar kies dan biologisch of van bewegende dieren, niet van dieren die altijd in een hok of stal staan. De rest van je voeding lijkt prima zo, dus het zal na enige tijd op orde komen. Mocht je teveel uitbraken hebben, in beginsel, gebruik dan een masker van de Detox&Mask, zodat je huid sneller schoon is.

 121. Noten is prima, maar waarom moeten ze in yoghurt zitten? Vooral sojayoghurt is ronduit slecht en blokkeert je opname van calcium, magnesium, zink en ijzer.

 122. Bedankt voor je reactie! Ik zal stoppen met de soja en de zuivel. Ik las hier ergens, dat griekse of bulgaarse yoghurt wel af en toe mag? Welke fruitsoorten bevatten veel fructose?
  Vanavond ga ik naar de huidspecialist, en dan zal ik de detox&mask ophalen, want echt alles komt op dit moment naar boven….zelfs de talgbultjes zijn allemaal ontstoken….ik denk zelf, dat ik de skinclear te snel heb opgehoogd. In een week tijd van 1 naar 3….ik denk dat de huidspecialist bedoelde om het langzaam te verhogen. Kreeg gisteren een mail van haar, dat ik nu voorzichtig naar 2 tabletten per dag mocht…terwijl ik al op 3 zit…ik heb het verkeerd begrepen dus! Groet Renate

  Renate
  11 jan 2012 15:22
  Permalink
 123. Hallo, Heb ik nog een vraagje over quinoa, pistache noten en teff. Wat vindt u daarvan?
  Groeten, Petra

  Petra
  11 jan 2012 16:34
  Permalink
 124. Hallo Renate, je schoonheidsspecialiste heeft helemaal gelijk. Maar goed, laat maar lopen, alleen neem dan voor lief dat het tijdelijk erger is. Dat is op zich niet erg, des te sneller ben je er vanaf. Maar pas wel op dat je geen huidbeschadigingen oploopt, anders zit je daar weer mee. Vinger aan de pols dus. Volg de adviezen maar op en het zal goed komen zonder gekke medicatie.
  Al het zoete fruit is rijk aan fructose. Als je iets van yoghurt wilt, dan geen product van koemelk. Geitenmelk is minder schadelijk.

 125. Quinoa; zeer rijk aan saponinen (zoals soja). Pistache noten; prima. Teff; volgens mij prima, is glutenvrij.

 126. Ook van mij nog een paar vraagjes in dezelfde categorie als Renate en Petra, heeft het gebruik van mosterd invloed op de huid (uiteraard variant zonder suiker) en een vanillestokje als suiker vervanger, verder pijnboompitten, zonnebloempitten en maanzaad?? Zijn er verder nog specerijen aan of af te raden?? En Sesamzaad?
  Al vast bedankt grt Peggy.

  peggy
  17 jan 2012 12:07
  Permalink
 127. Dag Erik,
  Fijn dat er eindelijk een website is waardoor ik weet dat ik niet de enige ben met het rosacea probleem! Ik ben een jongeman van 26 jaar en volgens mij al sinds pubertijd al last van de rosacea kenmerken. Wel de lichte vorm, geen bultjes. Wel de rode vlekken op neus, voorhoofd en wangen. En de aanhoudende warmte, soms wel de hele dag. Hoe kom ik erachter welke voeding ‘ontstekend’ werkt?? (eet wel totaal 8 boterhammen, 2 stuks fruit, veel water, 1 koffie) Belegd met jam, hagelslag appelstroop, kipfilet en geitenkaas. Brood van de bakker. Groente van de groenteboer.
  Ik heb de supplementen skindefence en skinsecure aangeschaft sinds 16.01.12. Maar de hoeveelheid is mijn onduidelijk. Wat ik nu doe is ‘s ochtends van beide 1 (tegelijk) en bij de warme avond maaltijd beide 1 (tegelijk). Wat is uw advies? Bij voorbaat dank!

  pieter
  18 jan 2012 23:25
  Permalink
 128. Hallo Pieter, Lees vooral de artikelen rond het “ontstekingsremmende dieet” nog eens goed door. Er zijn relatief veel mensen die er last van hebben. Qua voeding zou ik zeker fors bezuinigen op je boterhammen en naar alternatieven gaan zoeken. Brood beschadigt de darm en dat lokt weer reacties in de huid uit. Hoe minder, hoe beter. SkinDefence + SkinSecure ; van elk 2 in de ochtend en 2 in de avond. Succes!

 129. Hallo Peggy, zaden zijn essentieel voor een plant en hebben derhalve meestal de sterkste afweerstoffen. Ik zou daarom altijd voorzichtig zijn met een te hoge inname ervan. Nogal wat mensen zijn allergisch voor mosterd (zonder het zelf te weten). Maar met kleine hoeveelheden zal het doorgaans wel meevallen. Als je pasta gaat maken van zaden, dan lijkt me dat minder verstandig, dat zijn grote hoeveelheden. Soms wordt boekweit gebruikt, dat is prima. Zonnebloempitten zijn lekker, maar rijk aan omega-6 vetten (linolzuur). Te veel is ontstekingsverhogend.

 130. @Pieter; vaak krijg je het idee dat je de enige bent met een huidprobleem, met al die smetteloze snoetjes op straat. Lees alle, maar dan ook alle artikelen terug w.b.t ontstekingsremmend, rosacea, huidproblemen. De dieetvoorschriften hebben mij heeeel erg geholpen!!! succes.

  peggy
  20 jan 2012 09:53
  Permalink
 131. hallo Erik, ik ben op zoek naar een goede olie om in te bakken, ik heb grasroomboter gebruikt, maar blijkbaar reageer ik niet goed op de lactose die daar in zit. Op dit moment gebruik ik ricebrain olie en kokosvet, maar wil dat graag afwisselen met een andere goede vet, in de supermarkt zag ik ook zogenaamd OMEGA OLIE, met als enige 2 ingrediënten raapzaadolie en lijnzaadolie. Is deze olie nu rijker aan omega 3 of 6, ik kom er niet uit via internet, de een zegt dit en de ander spreekt het tegen. Lijnzaad is naar mijn idee rijk aan omega 3, maar mag ik die ook verhitten, kortom is deze OMEGA OLIE een aanrader, of laten staan.

  peggy
  23 jan 2012 19:18
  Permalink
 132. Hallo Peggy, ik ken de omega-olie niet. Maar Ricebran is geschikt voor hoge temperaturen, en bevat 40% linolzuur (omega-6). Lijnzaadolie is juist heel rijk aan omega-3 (alfa linoleenzuur). Koolzaadolie bevat beide soorten omega-vetten. Het heeft 2x zoveel omega-6 dan -3. Dat is een natuurlijke verhouding en dus niet verkeerd om te gebruiken. Maar ik zou toch voorzichtig zijn met bakken op hoge temperaturen.

 133. oke,bedankt…is van de jumbo, maar ik hou het gewoon lekker bij kokosvet voor het bakken en olijfolie op de saldes, veilig, gezond en lekker, ook met het oog op event. vorborgen gluten/lactose gevoeligheid.

  peggy
  25 jan 2012 12:43
  Permalink
 134. Hallo Erik-Alexander, begin 2008, zwanger van de 2de kwamen de eerste pukkeltjes, maar ze gingen niet meer weg. In 2009 maanden aan de antibiotica geweest en weg was alles. Het kwam terug, maar ik wilde niet aan de troep die ik van de dermatoloog zou krijgen dus zelf van alles geprobeerd. Nu toch naar de dermatoloog geweest en te horen gekregen dat ik rosacea heb, ik had er nooit van gehoord, dacht altijd dat ik acne had en heb alleen maar in haar kantoor gehuild omdat ze zei dat ik weer 3 maanden aan de antibiotica mocht met een crème waar ook antibiotica in zit. De dokter begreep niet waarom ik moest huilen, maar ik weet donders goed wat voor troep ze me heeft voor geschreven. Ik heb in een natuurwinkel het volgende meegekregen: One-a-day GLA icm Probactiol plus. Ik begrijp uit bovenstaande dat Skinclear de voorkeur heeft, maar hoor graag je mening hierover. Bedankt voor alle antwoorden die je al hebt gegeven, erg leerzaam. Vriendelijke groet, Carolien

  Carolien
  30 jan 2012 23:48
  Permalink
 135. Bij Rosacea is optimale bloedcirculatie van groot belang. Extra Omega-3 vetten helpen daarbij. Ontstekingen remmen ook beter daarmee, naast gebruik van vitamine D3. SkinClear zou heel goed kunnen werken. Bij ernstige acne-rosacea kan eventueel een zwaarder product nodig zijn, maar beide zijn natuurlijk en veilig. Vraag je schoonheidsspecialiste naar advies. Zoek er wel een die met LavieSage werkt, die zijn er goed in opgeleid.

 136. Ik heb de laatste tijd last van een combinatie van eczeem en acne, beide in het gezicht. De tips over voeding en acne wil ik zeker ter hand nemen. Echter wat is de invloed op het eczeem? Is er invloed?

  Kim
  15 feb 2012 21:35
  Permalink
 137. Bedankt, maar ik ben toch naar een schoonheidsspecialiste gegaan en heb nu skindefence en skinsecure icm met gezonde voeding. Nu las ik alleen in de bijlage van de pillen dat bij Acne avocado en tomaten worden aangeraden en bij rosacea worden afgeraden. Omdat ik beide heb (hoe gezegend kan een mens zijn) eet ik ze nu niet. Begreep dat tomaten de darmen kunnen beschadigen bij sommige mensen? Maar die avocado vind ik super lekker en wordt ook door jou volgens mij gepromoot? Graag wil ik weten of ik avocado mag eten?

  Carolien
  16 feb 2012 13:40
  Permalink
 138. Hallo Kim, gebruik je iets tegen je acne? Dergelijke medicatie of zalfjes kunnen de huid behoorlijk doen uitdrogen. Eczeem duidt op een te droge huid, vaak door gebrek aan de juiste huidvetten. Meer gezonde vetten in het dieet zijn dus raadzaam. Als je huid te droog is dan kunnen er infecties ontstaan in die bovenste lagen. Gewoon omdat de barrière niet meer gesloten is. Eczeem vergt dus een ander soort aanpak van acne, maar het conflicteert niet. Eet bijvoorbeeld ook veel olijfolie, maar wel altijd koud, dus niet in bakken.

 139. Hallo Carolien, begin eerst even zonder, maar kijk vervolgens hoe je er op reageert. Ik verwacht weinig problemen. Tomaten zijn vooral voor mensen met bloedgroep A nogal eens een probleem. Laat zoveel mogelijk melkproducten (vooral van koe) en granen staan, dan boek je snel resultaten. Je mag ook geen darmklachten hebben, vandaar de voorzichtigheid met tomaten en avocado’s. Zelf eet ik dolgraag beide, maar de barrières van mijn darmen zijn gelukkig goed gesloten. Als dat zo is, dan zijn ze zeer gezond.

 140. hallo erik, ik ben weer een stap verder gegaan in het dieet/levenswijze en ben van het dagelijks brood en zuivel af, eet het nu echt nog maar heel heel af en toe, zeg maar 1 boterham in de maand. ik las een paar berichten terug dat je je koolhydraat inname moest beperken, voor een beter huidresultaat, nu ben ik benieuwd waar dat dagelijks op neer komt en hoe moet ik dat berekenen, bijv: 1 appel en een banaan en 2 handen boekweit macaroni ,zit ik dan aan mijn dag totaal ? of luistert het nu ook weer niet zo nauw, wat is de richtlijn?
  Verder moet ik zeggen dat het ontzettend goed gaat en er een hele wereld voor mij is open gegaan, kom nog maar 1/3 van de tijd op de badkamer dan voor heen, super dat je zo de ogen van veel mensen hebt geopend, i.i.g die van mij, ik kan echt actief werken aan mijn probleem en voel me niet meer machteloos en het hoort nou eenmaal bij mij. grt peggy.

  peggy
  21 feb 2012 21:16
  Permalink
 141. Bedankt voor je reactie, nog even een andere vraag mbt de SkinDefence welke ik slik, nu zit daar bijvoorbeeld vitamine B3 in, Niacine (nicotinezuur), ik las daar het volgende over: Een overdosis kan leiden tot overgevoeligheid van de huid. Dit duurt echter kort en is meestal niet schadelijk. Bij overdosering door supplementen met nicotinezuur (een vorm van vitamine B3; dus niet met nicotinamide) kan bloedvatverwijding (‘flushing’ of ‘opvliegers’) en bij zeer hoge (over)dosering schade aan lever en ogen ontstaan. Andere symptomen van overdosering zijn: jeuk, versnelde hartslag, misselijkheid en overgeven. Dat gaat dan over doseringen van 50mg en meer, in de supplementen zit per 4 tabletten 60 mg. Wat wordt er precies bedoelt met: niet met nicotinamide?
  Ik hoor graag je reactie even! Vriendelijke groet, Carolien

  Carolien
  27 feb 2012 19:04
  Permalink
 142. Hallo Erik, Al lang was ik er van overtuigd dat de Diana pil niet de enige oplossing kon zijn voor mijn acne problemen. Ik ben dus nu met deze pil gestopt. Wat ik al had verwacht is dat mijn huid vetter wordt en hierdoor de acne ook terugkomt. 1 ding weet ik wel zeker; dat ik niet meer aan de Diana pil wil. Sinds 9 jaar heb ik diabetes type 1 en ik zou graag willen weten of het ‘oer’ dieet ook bij diabetici toegepast kan worden? En of de huid dan ook meer tot ‘rust’ komt. Ik hoor graag van je!
  Met vriendelijke groet, Renate Bouius

  Renate
  29 feb 2012 15:52
  Permalink
 143. Hallo Peggy, goed te lezen dat het zoveel beter gaat. Er is niet echt een vaste regel of je meer of minder koolhydraten moet nemen. De hoeveelheid is veel minder belangrijk dan de kwaliteit ervan. Hoe minder bewerkt hoe beter. De een heeft wat meer nodig dan de ander. Maar de meeste gebruiken veel te veel en nagenoeg uitsluitend geraffineerd.

 144. Hallo Carolien, zeer hoge doseringen zijn meer richting enkele grammen. Maar bij 500 mg krijgt wel ongeveer iedereen een dikke Flush. Ik vind dat eigenlijk wel leuk, maar vaak schrikken mensen ervan. 60 mg is dus totaal veilig en een factor 50 onder de maximum dosering. Veel uitleg is overigens verkeerd; de functie van de flush komt voort uit prostaglandinen, gemaakt van omega-6 vetzuren. Don’t worry, is heel goed over nagedacht. Daarnaast, de Defence neem je in, verdeeld over de dag.

 145. Hallo Renate, Het oerdieet is het enige dieet dat bij je DNA past. Kijk eens naar het boek “Oergondisch genieten”. Hoe beter je voeding, in combinatie met beweging, hoe minder insuline je nodig hebt. Er wordt zelfs gesproken over de nieuwste onderzoeken die beweren dat zelfs diabetes type I geneesbaar is. Van type II wisten we dat, maar dit gaat wel interessant worden.

 146. Dag Erik, Ik ontbijt dagelijks met 3-4 broden met jam/honing. De maaltijden die ik naar binnenwerk zijn meestal pasta (vooral veel witte rijst). In de avond eet ik meestal 2 broodjes gezond (zonder kaas, met komkommer, tomaten, uien en wat azijn), tussendoor ook nog fruit). Ik heb last van acne en ik vraag me af of er een ideale dieet bestaat voor mij. Mijn dieet verteld te hebben; raadt u wat aan, moet ik wat veranderen aan mij dieet, ik hoor het graag.
  Groet, Reda

  Reda
  6 jun 2012 00:24
  Permalink
 147. hallo erik, ik heb zo juist een zak aardappels gekocht, biologisch wel te verstaan, maar toch bij nader inzien niet zo slim volgens mij. Kun je misschien uit leggen waarom niet en waarom de bataat wel kan? En ik vraag me af of huttenkase en/of brie e.d gemaakt van biologische (vaak helaas koemelk) kwaad kunnen ? Ik moet binnenkort een antibiotica kuur slikken voor een ontsierende kalknagel, nog tips w.b.t voedsel voor mij, tijdens deze kuur, ik eet zo puur en biologisch mogelijk en vermijd melk en brood, 2x vis en 2x vlees p.w, kan ik nog iets extra’s voor mijn darmen doen? Zat zelf te denken aan biopenen en appels in schil en geitenyoghurt…
  Gr peggy.

  peggy
  6 jun 2012 21:15
  Permalink
 148. Beste Erik, Ik volg al een tijdje het onstekingsremmende dieet van dr. Perricone, een Amerikaanse dermatoloog. Niet helemaal strikt overigens. Maar hij raadt juist wel yoghurt, huttekase, havermout, peulen,etc. aan, terwijl ik hierboven lees dat dit niet goed voor je darmen is. Ik eet bijna iedere dag griekse yoghurt met 0% vet…kan ik hier beter mee stoppen? Wat kan ik dan eten voor voldoende eiwitten per dag. Volgens dr. Perricone zijn de dagen waarop we niet voldoende eiwitten eten de dagen dat onze huidcellen verouderen. Ik eet elke dag donkergroene groenten, blauwe bessen of bramen, aardbeien, peer, appel, avocado, paar keer in de week vis, iedere dag omega 3 eieren met 2x de dooier erbij. Ook neem ik in de ochtend 3 tabletten Skinsupport en 3 tabletten vitamine C Ester van Laviesage en bij het avondeten 3 omega-3capsules van in totaal 3000 mg van dr. Perricone. Ook eet ik vaak havermout in de ochtend. Wat vindt u van deze eetwijze? Alvast bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet Fatma

  fatma
  14 jul 2012 23:57
  Permalink
 149. Beste Reda, ik merk aan je vragen dat je het artikel wellicht nog niet tot het einde gelezen hebt. M’n antwoord is eigenlijk nogal recht door zee: Bijna alles wat je nu eet, is juist de oorzaak van de acne. Met uitzondering dan van de uien en de komkommer en het fruit. Je maaltijden zijn extreem rijk aan snelle koolhydraten. Daar moet je echt vanaf anders blijf je acne behouden, nog afgezien van de risico’s tot bijvoorbeeld diabetes, op de langere termijn. Ik zou de tips allemaal nog eens nalezen en je voeding rijker maken aan eiwitten en gezonde vetten, zoals vette vis.

 150. Hallo Peggy, je geeft zelf al antwoord op je vraag. Bataten, zoete aardappels, zijn gek genoeg idd veel beter, rijk aan allerlei carotenen en een veel lagere glycemische index. Dat hebben normale aardappels allemaal niet.
  Je kaassoorten komen allemaal van koemelk. Dat is af en toe geen probleem, maar dagelijks is het zeker af te raden. Geitenmelkproducten kunnen aanzienlijk minder kwaad. Qua darmen, eet zoveel mogelijk groentes, de vezels vormen een goede basis voor gezonde bacteriën. Eet ze dan vooral uit de volle grond en maak ze niet te goed schoon. De bacteriën die namelijk op die planten leven, zijn uitstekend voor je darmen.

 151. Hallo Fatma, Dr. Perricone schrijft prima boeken maar helaas is hij nog niet voldoende diep in het Paleodieet gedoken. Verder zijn de adviezen van hem prima, ik heb de meeste van zijn boeken wel gelezen. Melkproducten, zeker van koemelk, zijn gewoon niet aan te raden en leiden juist tot extra risico’s, zelfs tot osteoporose. Af en toe peulen, geen punt, maar echt niet te vaak. Het merendeel van je overige dieet ziet er top uit, je suppletie ook. De havermout is van granen en daar waren we weer niet voor gemaakt. Ook ik eet wel eens müsli, maar dat is uiterst zelden. Volgens Perricone kan je gewoon in de ochtend een stukje zalm eten, dat is alvast een goed alternatief. Het is wel raadzaam om je vitamine C wat meer over de dag te verdelen.

Plaats een reactie

Uw email zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden.
Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*